Мартин Шулц: Због кризе у Украјини поново се јавио страх и ризик од рата у Европи

martin-sulc

09.53 – Путин поставио рок за формирање руских органа власти на Криму

Председник Русије Владимир Путин дао је налог да се до 29. марта на Криму и у Севастопољу формирају територијални органи извршне власти Руске Федерације као и други административни органи. Налог је објављен на веб сајту Кремља.

За формирање органа власти одговорни су руководиоци федералних министарстава и ресора, премијер Дмитриј Медведев, министар одбране Сергеј Шојгу, министар унутрашњих послова Владимир Колокољцев и директор Федералне службе безбедности Александар Бортњиков.

01.12 – Шефови држава и влада земаља чланица Европске уније одлучили су да додају нових да додају нових дванаест имена на “црну листу” санкционисаних руских функционера, саопштио је председник Европског савета Херман Ван Ромпеј.

Ово је главни резултат маратонске радне вечере током које су шефови 28 држзава и влада земаља чланица ЕУ дискутовали о заједничком европском одговору на припајање Крима Русији.

Ван Ромпеј није навео имена функционера која ће се придружити листи од 21 кримског и руског функционера због подстицања сецесије Крима којима је забрањено путовање у ЕУ и располагање средствима у европским банкама, али је рекао да се међу нима налазе “неки веома високи функционери”.

23.40 -Санкције против Русије могу имати потпуно обрнути ефекат, изјавио је бивши амерички амбасадор Џек Метлок, који је радио у Москви. Према његовим речима, најбоље решење би било да се ради заједно са Украјинцима како би се створила кохезивна влада која може да почне са реформама.

23.29 – Шеф канцеларије Руске Федерације у Приштини Андреј Шогоров изјавио је вечерас да је акција рушења суверенитета држава почела управо у Србији и на Косову и да Русија никада неће заборавити шта се тада догодило. „Нико није свестан и није схватио да Русија има границе до којих може да трпи. Западне колеге су прешле ту границу“, рекао је Шогоров и истакао да им Русија то „неће опростити“. Шогоров је рекао да се Русија трудила 25 година да са западом гради партнерске односе али да је то било узалуд и навео да Русија више није спремна на компромисе који иду на штету њених и интереса „словенске браће“. „Надам се да им неће пасти на памет да воде рат. Став Русије је принципијелан, нећемо мењати став према Косову“, закључио је Шугуров.

22.50 – Због кризе у Украјини поново се јавио страх и ризик од рата у Европи, изјавио је председник Европског парламента Мартин Шулц.

„Будући да се ове године навршава 100 година од избијања Првог светског рата, ко је могао замислити да постоји реална могућност рата у земљи која се граничи са ЕУ„, изјавио је Шулц и додао „Неки људи су мислили да рат и ризик од рата више нису предмет разговора… али ако погледамо догађаје, говоримо о ризику од оружаног сукоба“.

22.31 – Бивши председник Украјине Виктор Јушченко рекао је да се Владимир Путин страхује од две ствари, прва је реакција његовог народа, друга реакција међународне заједнице, јер је председник Русије отворио „кутију коју је веома тешко сада затворити“.

Агенције-НСПМ