Одеса Кијеву не верује

krim ruskinja

Јавне организације у Одеси одлучиле су да у недељу организују протестни марш против политичких репресалија и противправног присвајања моћи у Украјини. Демонстранти ће захтевати ослобађање Антона Давидченка, лидера Народне алтернативе,  савета који координира рад регионалних јавних организација, кога су ухапсиле безбедносне службе Украјине, као и крај прогона других активиста оптужених за повреду територијалног интегритета Украјине.

Украјинске власти су у последњих неколико дана повећале репресалије и провокације против лидера протестног покрета у Одеси. То је разлог зашто људи из Одесе верују да је њихова дужност да изађу на улице и покажу да се Одеса неће предати, рекли су организатори протестног марша у недавно објављеном саопштењу.

Циљ акције „Ни корака назад !“ је да се покаже да хапшења неће зауставити народ Одесе у борби за своја законска права. Захтева се да власти спроведу референдум о децентрализацији моћи у Украјини, руском језику одобре статус државног језика и промене спољнополитички курс земље.

Локални проевропљани су се томе супротставили и од суда затражили да забрани марш, што је суд одбио.

Хиљаде људи се окупљају у Одеси сваког викенда да подрже поменуте захтеве. Више од 10 000 људи је изашло на улице прошле недеље, 16 марта. Носили су велике заставе Украјине, Русије и Крима и скандирали „Референдум !“, „Украјина и Русија заједно !“, „Фашизам неће проћи !“ и „Одеса је руски град !“. Они су позвали власт да обустави кампању дезинформација у локалној штампи и притисак на телевизијске канале који подржавају проруску опозицију и поново преносе руске телевизијске програме.

Извор: http://voiceofrussia.com/news/2014_03_23/Residents-of-Ukraines-city-of-Odessa-to-rally-against-political-reprisals-1243/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп