Чешки посланик Jaroslav Foldyna: Немам сумње у то да је Резолуција 1244 СБУН прекршена! А у Хагу је довољно да докажу да сте Србин и осуђени сте! (видео)

jaroslav-foldyna-ceska

Преносимо реаговање чешког посланика у Парламенту, у оквиру дебате о Украјини, на којој се говорило и о другим темама… Јарослав Фолдина, посланик који је учествовао и подржао сваки протест који је организовало удружење Пријатељи Срба на Косову (заједно са познатим режисером Вакцлавом Дворжаком, новинарем Радим Паненком, Марином Перовић итд.) –  јасно је осудио рад Хашког трибунала, али и рад министра спољних послова 1999. у време бомбардовања Србије и “чешко признање Косова”.

“Ја ћу нерадо да скренем дебату са Украјине, али видите да се овде претреса све. Посланик г.Полчак је говорио о Хашком трибуналу, говорио је о трибуналу победника.
Ја нећу да га оспоравам, сви наравно знамо да основне ствари Хашког трибунала, и основна кривица је када вам докажу да сте Србин – и осуђен сте. Да ли сте то приметили г.Полчак?
Дакле ја о том Хашком трибуналу имам озбиљне сумње али немам сумње о једној ствари – да је важећа Резолуција 1244 Савета безбедности УН која каже да интегралне границе Србије укључују Косово, која је била прекршена.
Мислим да долазимо до релативизације неких појмова и ја бих молио да даље не релативизујемо јер јавност која нас гледа мора да је у великој мери збуњена, шта јесте право а шта није право.
Штета што са нама није бивши министар спољних послова који је то све упропастио, јер је то био он који је убедио Чешку владу да у супротности са резолуцијом њеног парламента призна Косово. Био је то г.Шварценберг …
Ја са тим имам суштински проблем.”

Foldyna: Jste Srb? Pak jste v Haagu odsouzen!
(Published on Mar 21, 2014. – Jaroslav Foldyna, poslanec za ČSSD k aktuální situaci na Ukrajině a postoji vlády České republiky.)

извор: ФБ Dimitrije Markovic, за ФБР приредила Биљана Диковић