Шеф немачке дипломатије: „Русија крши међународно право“

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Кијев — Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер оценио је данас у Кијеву као „покушај поделе Европе“ референдум о припајању Крима Русији.

Штајнмајер, који је данас допутовао у једнодневну посету Кијеву, рекао је новинарима да „референдум и одлука Савета Федерације (горњег дома руског парламента) о припајању Крима Русији представљају кршење међународног права и покушај поделе Европе“.

Немачки министар је данас разговарао с украјинским прелазним премијером Арсенијем Јацењуком о евентуалној техничкој помоћи Немачке украјинској војсци.

„Размотрили смо питање техничке војне сарадње како би се побољшала опрема и ојачале украјинске оружане снаге“, рекао је Јацењук.

Штајмајер би после подне требало да посети Доњецк, где ће разговарати с тамошњим властима.

Немачки министар је имао кључну улогу када је дошао у Кијев крајем фебруара с француским и пољским колегама, Лораном Фабијусом и Радославом Шикорским, да посредује у постизању споразума тадашњег проруског председника Виктора Јануковича и проевропских демонстраната.

Споразум није реализован јер насиље није обустављено, а Јанукович је приморан да напусти Украјину због угрожавања безбедности. Украјински премијер Јацењук је јуче у Бриселу са европским званичницима потписао политички део споразума о придруживању између Украјине и ЕУ, због кога је и почела украјинска криза.

Б92-НСПМ