Застава Св. Андрије Руске ратне морнарице подигнута на јединој украјинској подморници

подморница

Севастопољ, 22. марта ( РИА Новости ) – застава Св.Андрије Руске ратне морнарице подигнута је на јединој украјинској подморници, Запорожје, у суботу.

Запорожје, подморница наручена 1970 године, придружиће се руској Црноморској флоти, која је претходно имала три подморнице.

Капетан 1. ранга Анатолиј Варочкин, командант подморничке флотиле Црноморске флоте, изјавио је за агенцију РИА Новости да је половина посаде Запорожја, укључујући капетана, одбила да служи у руској морнарици и напустила пловило.

„Половина посаде подморнице је спремна да служи (Русији) и да испуњава своје задатке. Они познају своје пловило и наставиће са службом“, рекао је Варочкин и додао да је подморница била у лошем техничком стању.

188661813

Подморница ће бити релоцирана у Јужни залив где је база руске Црноморске флоте.

Укупно 72 војне јединице на Криму су ове недеље подигле руске заставе и пријавиле се за придруживање руским оружаним снагама.

Руски председник Владимир Путин је у петак потписао указ да ратификује споразум којим се Кримско полуострво уједињује са Русијом.

Лидери републике са претежно руским становништвом су одбили да признају легитимитет владе у Кијеву која је прошлог месеца на власт дошла помоћу често насилних протеста и уместо тога су тражили поновно уједињење са Русијом.

Извор: http://en.ria.ru/world/20140322/188661872/Russian-Navy-Flag-Raised-at-Ukraines-Only-Sub.html
Превео: Александар Јовановић