Улични протести у Венецуели изазвали штету од 10 милијарди долара

????????????????????

Председник Венецуеле изјавио је у петак да су улични протести за последњих месец дана изазвали најмање 10 милијарди долара штете, за то оптужујући тврдокорне противнике и њихове терористичке акте са намером да саботирају јавну имовину. Председник Николас Мадуро није рекао како је влада дошла до те цифре, као резултата сукоба између демонстраната који су постављали барикаде на путеве, провладиних радикала и снага безбедности које су убиле најмање 31 особу. „Мањина који жели пуч нанела је толико штете земљи … они су запалили јавни универзитет где је стотине младих људи студирало „, рекао је он у говору на националној телевизији.

„Ово није протест. То је вандализам. То је тероризам.“

Мадуро је мислио на војни колеџ венецуеланских оружаних снага у западном граду Сан Кристобал, у близини границе са Колумбијом, за који власти кажу да су га  демонстранти запалили.

Сан Кристобал је теже погођен насиљем него било које друго место, од кад су протести почели почетком прошлог месеца. У среду су обавештајни агенти ухапсили опозиционог градоначелника и оптужили га за „цивилну побуну“.

Врховни суд је наредио градоначелницима неколико опозиционих општина да демонтирају уличне барикаде постављене од стране демонстраната а које су постале жаришта сукоба.

Један опозициони градоначелник из централне Карабобо државе осуђен је на 10 месеци затвора због тога што није поступио у складу са сличним наређењем.

Демонстранти кажу да желе политичке промене и крај високе инфлације и несташице основних намирница као што су млеко и брашно, и једне од највиших стопа насилног криминала у свету.

Присталице оба табора планирају да у суботу марширају у главном граду Каракасу,  у последњем од свакодневних митинга широм поларизоване земље.

Демонстранти траже оставку Мадура, док он говори да “ фашисти “ желе пуч као онај од пре 12 година када је накратко свргнут његов претходник, покојни Хуго Чавез.

Извор: http://voiceofrussia.com/news/2014_03_22/Venezuela-street-protests-caused-10-billion-damage-0563/
Превео: Александар Јовановић