Шогоров: Рушење суверених држава почело на Косову

Sogorov

Акција рушења суверенитета држава почела управо у Србији и на Косову и Русија никада неће заборавити шта се тада догодило, поручио Андреј Шогоров. Став Русије је принципијелан, нећемо мењати став према Косову, истиче Шогоров.

Шеф канцеларије Руске Федерације у Приштини Андреј Шогоров рекао је вечерас да је акција рушења суверенитета држава почела управо у Србији и на Косову и да Русија никада неће заборавити шта се тада догодило.

Говорећи на Филозофском факултету у Косовској Митровици, на промоцији књиге Јелене Гускове „Косово и Метохија – рат и услови мира“, Шогоров је додао да је након тога уследило рушење и других држава и присутне подсетио на догађаје у Ираку, Ирану, Либији, Сирији, Авганистану, Египту и у Украјини.

„Нико није свестан и није схватио да Русија има границе до којих може да трпи. Западне колеге су прешли ту границу“, рекао је Шогоров и истакао да им Русија то „неће опростити“.

Шогоров је рекао да се Русија трудила 25 година да са Западом гради партнерске односе, али да је то било узалуд и навео да Русија више није спремна на компромисе који иду на штету њених и интереса „словенске браће“.

„Надам се да им неће пасти на памет да воде рат. Став Русије је принципијелан, нећемо мењати став према Косову“, закључио је Шогоров.

Шогоров је додао да је био у Приштини 17. марта на литургији посвећеној жртвама мартовског насиља 2004. године и да га је било стид што са њим није било ниједног представника западних земаља, који ни тада нису успели да заусте то насиље „нити су имали жељу да то учине“.

РТС