Нови Крим је Придњестровље: Руске трупе ушле у Молдавију!

RUSKE TRUPE NA KRIMU

Оружане снаге Русије су извеле маневре у Придњестровљу, проруској области која се отцепила од Молдавије, изјавио је данас портпарол руске војске, док се у Молдавији страхује од понављања кримског сценарија на њеној територији.

Портпарол руског војног Округа за запад, пуковник Олег Кочетков, рекао је да се на маневрима увежбавала припрема трупа за могући напад непријатеља. По сценарију те вежбе, „један од главних задатака мировних снага био је заштита цивила у зонама борбе“, објаснио је руски пуковник, пренела је новинска агенција Интерфакс.

Председник Молдавије Николае Тимофти је у уторак изразио забринутост због могућег понављања кримског сценарија у његовој земљи и рекао да је портпарол Парламента Придњестровља затражио од Москве прикључење Придњестровља Русији, као што је било с Кримом.

У Придњестровљу, на истоку Молдавије чија је већина становника румунска, већину чине руска и украјинска мањина. Тај регион се после распада СССР-а, уз подршку Москве отцепио на крају рата 1992. године, али независност Придњестровља није признала ни једна земља.

Русија држи војнике у региону Придњестровља, против воље Владе Молдавије, и упркос обећању из 1999. да ће их повући.

Бета