Хрвати највише мрзе Роме па Србе

srbeNaVrbe

Највиши ниво нетрпељивости грађани Хрватске показују према Ромима, а потом и према Србима, упозорила је грађана Лора Видовић

ЗАГРЕБ – Највећи ниво нетрпељивости исказују према Ромима, а након тога према Србима – указала је хрватска заштитница грађана Лора Видовић поводом Међународног дана за елиминацију расне диксиминације, 21. марта

Највиши ниво нетрпељивости грађани Хрватске показују према Ромима, а потом и према Србима, упозорила је  хрватска заштитница грађана Лора Видовић.

– Иако истраживања о ставовима грађана Хрватске показују да на општем нивоу не подржавају дискриминацију, подржавају мултикултурализам и не исказују ксенофобичне ставове, ипак се више слажу с рестриктивном него либералном политиком доделе држављанства, а негативан став постоји према усељавању економских миграната и тражитеља азила – навела је Видовић.

Њено саопштење је изашло поводом Међународног дана за елиминацију расне диксиминације, 21. марта.

– Највећи ниво нетрпељивости исказују према Ромима, а након тога према Србима – указала је Видовић.

Додаје се да због тога не зачуђује да је, као и претходних година, најзаступљенија основа у притужбама на дискриминацију које је заштиница грађана примила током 2013. раса или етничка припадност, боја коже и национално порекло. Она је упозорила да посебно забрињава раширеност расистичких ставова у подручју јавног говора.

– Јасно је да је расну дискриминацију могуће успешно сузбијати само истовременим коришћењем правних механизама заштите и подизањем нивоа свести и знања о неприхватљивости расистичких, ксенофобних и осталих ставова – навела је Видовић и позвала грађане да се у случају дискриминације за помоћ обрате заштитнику грађана, а надлежна тела да наставе да раде на сузбијању дискриминације, посебно кроз образовање за људска права.

Међународни дан за елиминацију расне дискриминације обележава се у спомен на 21. март 1960, када је полиција убила 69 мирних демонстраната против апартхејда у Јужној Африци.

Курир