Хрватска ће условити Србију границом на Дунаву?

dunav

ЗАГРЕБ – Упркос саборској Декларацији о промоцији европских вредности у југоисточној Европи, хрватске власти ће искористити приступне преговоре Србије о уласку у ЕУ као одређено средство притиска, да би се коначно уредила граница између две државе, пише ријечки “Нови лист”.

Премијер Хрватске Зоран Милановић најавио је на конференцији за новинаре у среду да је граница са Србијом на Дунаву важно питање које мора бити решено и да ће то бити један од хрватских услова, а извори у влади за ријечки лист кажу да Загреб „једноставно мора“ наметнути питање границе док Србија преговара о приступању.

У саборској Декларацији о промоцији европских вредности из 2011. године се истиче, међутим, „чврст став Хрватске да отворена питања између држава, која су билатералног карактера, као што су, на пример, гранична питања, не смеју да коче приступање држава кандидата у Европску унију“.

Из тог су разлога и сталне изјаве највиших државних функционера да Хрватска неће опструисати европски пут земаља из региона, нарочито оних са простора бивше Југославије са којима се граничи.
„Нови лист“ наводи, међутим, да је у среду, на конференцији за новинаре, премијер Милановић имплицирао да Хрватска заправо одустаје од става да Србији неће током преговарачког процеса постављати никакве препреке.

Милановић је, наиме, на тој конференцији, изјавио да Хрватску више од свега занима како се Србија понаша данас истакавши да ће неке ствари са Србијом морати да буду решене, као што је граница на Дунаву.
„Крајње је време. Нико не може рећи да је она толико витална као граница на мору, али то напросто морамо уредити. То ће бити један од наших услова, а друга страна нема ниједан разлог да у томе одуговлачи“, рекао је тада Милановић.

Иако се, пише ријечки дневник, чини да би се из Милановићевих речи могло закључити да ће бити још неких услова које ће Хрватска поставити Србији за завршетак преговора, у влади то демантују и наводе да се „ради искључиво о питању границе“ које Загреб „једноставно мора наметнути док Србија преговара о приступању“, преноси ријечки лист.
„Знамо шта је све Словенија чинила у вези с границом у Пиранском заливу док смо ми преговарали. Ми сигурно нећемо тако поступати, на то нас обавезује и саборска Декларација о промоцији европских вредности у југоисточној Европи, међутим Хрватска мора да регулише границу са Србијом”, пише лист позивајући се на извор близак Банским дворима.

Поготово, додаје се, зато што подручје које је предмет спорења није ни изблиза важно као Пирански залив.
“Суштина граничног спора је хоће ли граница бити повучена средином Дунава, на чему инсистира Србија или ће критеријум бити катастарско власништво, за што се годинама залаже хрватска страна”, наводи лист.

Ако би, указује се, гранична црта у дужини 145 километара ишла средином Дунава, у том би случају на левој обали, у Србији, остало десетак хектара земљишта које катастарски припада Хрватској, укључујући и два речна острва, Шаренградску и Вуковарску аду. Тако дефинисаном границом, у Хрватској би остало око три хиљаде хектара које катастарски припадају Србији, пише лист.

Подсећа се да је још 2001. године основана међудржавна комсија за утврђивање границе, али да се веома ретко састајала и није постигнут никакав напредак.

У влади, пише лист, сматрају да су српски преговори можда последња прилика да се овај проблем реши, наравно у складу с хрватским интересима.

За кршење саборске Декларације и наметања услова Србији залаже се и најутицајња опозициона партија Хрватска демократска заједница, посебно након одбране коју је српски правни тим у Међународном суду у Хагу изнео на хрватску тужбу за геноцид.

Лидер те странке Томислав Карамарко и посланик Владимир Шекс затражили су од хрватских власти да опомене Србију, због тога јер се она „служи неким недопуштеним средствима“, да подршка Хрватске током преговарачком процеса неће бити безусловна.

Танјуг