Укратко (видео): ВАТИКАН ДОБИЈА САВЕЗНИКА У ПОП КУЛТУРИ; ЧАСНА СЕСТРА БОЉА ОД “МАДОНЕ”

pop-kult

Ватикан се у светским медијима показује све допадљивијим масама ТВ и интернет гледалишта. Иако се често објављују вести везане за педофилне скандале код ватиканског свештенства што Ватиканцима даје негативну конотацију, истовремено папа Франциско постаје поп-икона масовних медија. Недавнo jе и млада италијанска часна сестра, са “благословом” папе Франциска наступала у једној популарном шоуу где је показала своје певачко умеће певајући баладу Алише Кејс “Нико” коју је написао познати активиста за хомосексуалну пропаганду Џорџ Мајкл.

Извод из житија бивше блуднице св. Марије Египћанке

Можда ће однос и дозвољивост овакве забаве код православних монахиња најбоље илустровати следећи одломак из житија св. Марије Египћанке где она говори о песмама које је раније певала док је водила развратни живот. Иначе, код паписта уживљавање у молитву и маштарење приликом молитве често има исте ефекте разнеживања и стварања патворених осећања псеудољубави које су присутне и у љубавним баладама поп-културе. Ипак, занимљиво је да је савремена популарна култура почела као опозиција римокатолицизму, те су се њени представници попут Џона Ленона трудили да исмеју и да се наругају римокатолицизму, док се на почетку 21. века те две, наизглед супротне културе, опет срећу и постају савезници.

“А желела сам и своје омиљено пиће: вино, јер сам много вина пила док сам у свету била. Овде пак, ни воде нисам имала, те ме је силна жеђ сагоревала, и ја сам страшно патила. Понекад ме је морила жеља за развратним песмама, и приморавала ме да певам песме демонске, на које сам била навикла. Но у таквим случајевима, ја сам ударала у плач и била се у груди, сећајући се завета које дадох долазећи у ову пустињу, а мишљу сам се преносила пред икону Пресвете Богородице, моје Посреднице, и пред њом плакала молећи је да одагна од мене помисли које тако смућују бедну душу моју. И пошто бих дуго плакала и у груди се искрено ударала, светлост би ме са свих страна обасјала и спокојство завладало мојим бићем.” (Житије св. Марије Египћанке)

casna1

Посматрајући потезе којима папа Франциско постаје све присутнији у светским популарним медијима, има се утисак да ће његова светска слава потамнити славу и Јована Павла Другог који је досада најпознатији савезник светског џет-сета међу Ватиканцима. Стварање заједничке глобалистичке религије као да узима замаха. Да ли је и наступ часне певачице у вези са папином светском рекламом или је њен шоу и њена сопствена иницијатива остаје да се види.

Погледајте, такође: ПАПИН ПИ-АР

Припремила екипа Фб странице “Православље живот вечни”