ЕШДАУН ВРШИО СМОТРУ ОВК!

pedi-esdaun

ПЕДИ Ешдаун, који је као високи представник међународне заједнице ведрио и облачио у БиХ, неће сведочити у Хашком трибуналу против косовске шесторке, одлучило је тужилаштво. Да ли због тврдњи на суђењу Слободану Милошевићу „да је гледао како снаге ЈНА бомбардују куће албанских цивила“, што је касније доказано као немогуће због врло високих брда, или снимка где са припадницима ОВК “ћаска” о „калашњиковима“ и врши смотру њиховог наоружања – званичних потврда нема.

Филм, чију садржину „Новости“ ексклузивно објављују, како се види на самом почетку, снимљен је 28. септембра 1998. године, негде у околини Суве Реке. Траје седам минута и 33 секунде.
Један од првих кадрова „хвата“ Ешдауна како, с „калашњиковим“ у руци, разговара с двојицом мушкараца у маскирним униформама. На рукаву једног, блешти црвено-црни амблем “УСХТРИА ЦЛИРИМТАРЕ Е КОСОВЕС” (ослободилачка војска Косова) са двоглавим орлом.
– Да ли је твоја? – показује Ешдаун на оружје. – То је “калашњиков АК 47″?
– Нјегова је – одговара девојка преводилац.
– Одакле му? – интересује се Блеров изасланик, док десном руком диже пушку увис.
– Купио је – одговара преводилац.
– Купио – као да констатује Ешдаун.
Разговар је све време непосредан, пријатељски. Испред плаве лимене капије, где стоје Ешдаун и његови „саговорници“, окупила се деца. Посматрају шта се дешава, а повремено се и чује њихова прича. Чим је приметио да га је камера снимила, мушкарац у униформи са амблемом ОВК одступа корак уназад.
Бивши високи представник за БиХ Педи Ешдаун, мушкарац у маскирној униформи и још један младић стоје на трави поред земљаног пута. У следећем кадру, камера у крупном плану показује амблем УЧК на маскирној подлози – пише око црног двоглавог орла.
Ешдауну, преводиоцу и припаднику ОВК придружује се, са “калашњиковим” о рамену, са два шаржера обмотана селотејпом, још један мушкарац у маскирној униформи. Стаје одмах до “шефа”. На питање, одакле му оружје, преводилац каже:
– Не зна одакле је – чује се одговор.
Ешдаун, “затечен” овако домишљатим одговором насмеја се пријатно.
– Једноставно је купио.
– За колико може да се купи? – интересује представника међународне заједнице.
– Војне тајне – добија одговор после “консултација” преводиоца и припадника ОВК. – Командант је дао оружје – “објашњава” девојка после мање паузе.
– У реду, разумем – клима главом Ешдаун.
– Или неко други – наставља девојка.
– Не, не, у реду је – “разуме” Ешдаун.
После минут и по, колико траје овај део снимка, Ешдаун одлази са албанским цивилима и преводиоцем до оближње куће. Киша лије к`о из кабла, и сви су мокри, сем старијег мушкарца који има кишобран.
Мушкарац уноси пушке у собу и спушта их на тепих.
– „Сименоф“? – узима Ешдаун једну од пушака.
– „Сименоф“ – понавља и преводилац.
Блеров изасланик препознаје затим „маузер“, па снајпер. Опет се смеје. Вади шаржер из друге пушке и показује га. Чује се шкљоцање.
– Драго ми је што знате да рукујете тиме – чује се непознати мушки глас. Преводилац се смеје.
Лорд Ешдаун затим разгрће белу кесу, у којој су бомбе.
– Будите веома опрезни кад рукујете њима. Веома опрезни – понавља. – Покушаћемо да уверимо међународну заједницу. Можете да им кажете да ћу обавестити премијера Блера у среду – обраћа се преводиоцу. – Учинићу све што могу. Ово је скандал за међународну заједницу.

СВЕДОЦИ
ХАГ – У наставку суђења косовској шесторки, следеће недеље у Хашком трибуналу појавиће се као сведоци тужилаштва бивши секретар Ибрахима Ругове Аднан Меровци и Александар Васиљевић, пензионисани генерал некадашње ЈНА.
На списку сведока тужилаштва за фебруар налазе се Джон Кросланд, Волфганг Петрич, Зоран Лилић, Весли Кларк и остали.

Новости, 12. јануар 2007.