Југ Србије није Севастопољ

siptari jug

ОПШТИНЕ Бујановац и Прешево, без обзира на албанско становништво, нису Крим и свако поређење југа Србије и нове чланице Руске Федерације у служби је албанских аспирација ка ширењу на нове територије.

У том циљу је и последња изјава председника општине Бујановац Јонуза Муслијуа, који се заложио за „повлачење паралеле догађаја на Криму и ситуације у Бујановцу и Прешеву“ и позвао се на албански референдум из 1992. на коме је изгласано припајање ових општина Косову и Метохији.

 

На позив на сецесију двеју општина на југу Србије међу првима је реаговало Министарство за КиМ, чији је први човек Александар Вулин:

 

– Свака таква изјава може да има несагледиве последица на читавој територији Србије и отвара низ других питања – упозорио је Вулин.

 

Одговорност за овакве иступе албанских политичара, који су посебно учестали последњих месеци, он је посредно пребацио и на неформалну групу „Пријатељи југа Србије“, коју чине амбасадори више западних држава. Министарство за КиМ од њих је затражило да се ограде од оваквих изјава и јасно кажу ко стоји иза идеје о растакању интегритета Србије.

 

Да је поређење Крима и општина Србије у којима живе Албанци апсолутно немогуће, сматра спољнополитички аналитичар Душан Пророковић. Изјаву Јонуза Муслијуа он види као поруку српским властима у контексту позиционирања албанског питања у Бујановцу и Прешеву пред српском владом у настајању.

АТАК НА ДРЖАВУ ПОРЕЂЕЊА са Кримом потпуно одбацују и осуђују српска удружења у Бујановцу. -Албанско становништво није већинско у нашој општини – тврде у удружењу Одбор за људска права Бујановца. – Захваљујући манипулацијама на попису 2002. Албанци су се заогрнули тим епитетом, иако у пракси ствари стоје другачије. Тражимо од Србије да органзује релевантан попис и једном за свагда сруши тај мит.

 

– Овакве неприродне паралеле треба посматрати и у контексту наставка разговора о будућности општина на северу Косова и Метохије – објашњава наш саговорник. – Албанци покушавају да преко Бујановца и Прешева амортизују оно што ће се догађати на северу и што им неће ићи у прилог.

 

Крим, према Пророковићу, не може да се пореди ни са Косовом и Метохијом, јер ове области имају потпуно различиту историјску и формално-правну прошлост. Нова чланица Руске Федерације је евентуално упоредива само са статусом који је устав из 1974. године давао републикама у СФРЈ, али не и покрајинама.

 

Поређења југа Србије и Крима изузетно су опасна и за председника Српског националног већа северног Косова и Метохије, Милана Ивановића, који њен извор такође види на „препознатљивим адресама на Западу“.

 

У интересу САД и ЕУ је да прикажу осамостаљење појединих територија као домино-ефекат референдума на Криму и његовог припајања Русији – сматра Ивановић. – Запад и Албанци, међутим, прећуткују да је такозвана држава Косово настала на геноциду над Србима, као и да међународно право и документи УН не признају такве геноцидне творевине.

СЕПАРАТИЗАМ

АЛБАНСКИ политичари из Прешева и Бујановца редовно инсистирају на паралелама са севером јужне покрајине. У њиховим захтевима чита се жеља за пребијањем са Београдом по принципу – вама север Косова, нама југ Србије.

 

Албански сепаратисти територије које у Србији сматрају својима исцртавају чак и песмом – „појим краву на Нишаву, бивољицу на Топљицу“ – подсећа Милан Ивановић.

Новости