Украјина: Припадници партије „Свобода“ физички малтретирали шефа националне телевизије НТУ и натерали га да поднесе оставку (ВИДЕО)

svoboda

Припадници десничарске партије Свобода малтретирали шефа украјинске националне телевизије НТУ и натерали га да поднесе оставку.

Вест је на свом Фејсбук профилу потврдио и секретар за информисање те странке, који је уз опис догађаја поставио и фотографију на којој се види папир са написаном оставком.

 

Украјински медији јављају да је међу нападачима био и посланик Игор Мирошниченко, који је рекао да је његово поступање према Пантелејмонову било „оштро, али одговарајуће“.

„Замолили смо га да напише изјаву о оставци, али је он одбио. Зато смо морали, могуће не сасвим исправно, мало оштрије да га приморамо да одустане од дужности. Поступци се могу оценити као врло оштри, али сада је такво време“, рекао је Мирошниченко.

У суштини, десничари су у канцеларију Олександра Пантелејмонова упали оптужујући га да заступа проруске ставове.

Шеф НТУ је добио неколико удараца, а десничари су снимак догађаја поставили на интернет.

ОЕБС осудио напад  

Представница Организације за европску безбедност и сарадњу за слободу медија Дуња Мијатовић оштро је осудила напад на директора Радио-телевизије Украјине

„Потресена сам шокантним поступком који крши сва могућа права медија, то се не може трпети“, навела је она у поруци упућеној вршиоцу дужности шефа украјинске државе и председнику Врховне раде (скупштине) Александру Турчинову, саопштила је прес служба ОЕБС-а.

Према њеним речима, нарочиту забринутост ОЕБС-а изазива чињеница да „неки од нападача нису били само представници законодавног тела, већ и чланови скупштинског одбора за слободу изражавања и медија“.

РТС