Мохиканци из Квебека проглашавају независност?

mohawks-1

Становници области Канаваке на протесту 2007. За време референдума 1995 године, већина заједница Првих народа у Квебеку одржала је сопствене референдуме и великом већином гласала против независности Квебека.

Лидери из Мохавк заједница близу Монтреала кажу да ће вероватно прогласити своју независност ако поново изабрана Партија Квебека успе да освоји трећи референдум за независност.

„Ми никада нећемо бити део Квебека или иступити из Канаде, јер на првом месту не верујемо да смо Канађани. Наше везе су са земљом ( као тлом, територијом – прим. прев.), рекао је Мајкл Делил, Велики поглавица Канавакеа који броји 8 000 Мохиканаца. Сигуран сам да сам у праву када предвиђам да би моја заједница одбила било какав покрет ка суверенитету од стране покрајинске владе.“

michael-delisle
Фото: Велики поглавица Мајкл Делил (Фото: Грахам Хјуз за НП)

На Аквесасне, око 12 000 Мохиканаца живи на територији која је углавном у Квебеку, али се простире и у Онтарио и северни Њујорк.

„Препоручио бих нашем савету и заједници да одржимо сопствено гласање како би се утврдило да ли ћемо остати у границама Квебека или се одвојити“, рекао је Велики поглавица Савета Аквесаснеа, Мајк Канентакерон Мичел у саопштењу у уторак. “ Са потенцијалном претњом културе овог региона и језиком који је све изразитије француски, морамо бити реални и забринути се јер ни 1 одсто Аквесасне популације не говори француски језик.“

Поглавари Кенасетаке, треће мохиканске територије у области Монтреала, са око 9 900 становника, ове недеље нису могли да дају изјаве због смрти старешине.

Квебек је дом за више од 30 заједница првобитног народа различитог порекла. У Квебеку је преко 98 000 припадника Првог народа и Инуита, нешто више од 1 процента становнишва покрајине.

Аутор: Хилари Роберт
Извор: http://news.nationalpost.com/2014/03/18/quebec-mohawks-likely-to-declare-own-independence-if-pq-wins-sovereignty-referendum-grand-chief/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп