Руси заузели и другу базу на Криму

?????????????????????

СИМФЕРОПОЉ – Руске снаге заузеле су данас и другу базу украјинске морнарице у западном делу Крима, јавила је агенција АФП. Украјинска војска остаје на Криму, изјавио вршилац дужности украјинског министра одбране. Уставни суд Русије пресудио да је припајање Крима у складу са Уставом.

15.45 – Руске снаге заузеле су и другу базу украјинске морнарице у западном делу Крима, јавила је агенција АФП.

14.28 – Премијер Британије Дејвид Камерон упозорио је данас на то да се Русија суочава са трајним искључењем из групе најразвијених земаља света Г8 уколико Кремљ предузме додатне кораке у Украјини.

14.23 – Руски председник Владимир Путин наложио је надлежнима у Министарству рада да што је пре могуће повисе пензије за становнике Крима и доведу их на ниво пензија у Русији. То би значило да ће пензионери на Криму ускоро приматии двоструко више пензије него до сада.

14.21 – Потпредседник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден упозорио је данас Русију да ће САД одговорити на било какву агресију на НАТО савезнике.

14.21 – Европска унија је данас одобрила милијарду евра макроекономске помоћи Украјини, док се Брисел припрема за сутрашњи самит на коме ће се разматрати нове санкције Русији.

13.58 – Потпредседник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден упозорио је Русију да ће САД одговорити на било какву агресију на НАТО савезнике. Бајден је током посете балтичком региону изјавио да САД схватају своје обавезе у оквиру НАТО пакта да помогну одбрани држава чланица „веома, веома озбиљно“.

13.12 – Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер најавио је данас у Берлину да ће Немачка послати око двадесетак својих посматрача у мисију ОЕБС-а за Украјину, преносе немчки медији, указујући на сложеност ситуације у тој земљи и на полуострву Крим.

13.02 – Русија је данас оптужила Европску унију и САД да су, попустљивошћу према државном преврату у Кијеву и радећи против политичке независности и суверенитета Украјине, прекршили обавезе из Меморандума из Будимпеште из 1994. године, којим је гарантован суверенитет те земље.

12.30 – Припадници проруских кримских јединица за самоодбрану, који су данас заједно са руским снагама заузели базу украјинске морнарице у Севастопољу, саопштили су да заробили команданта морнарице Сергија Гајдука.
Портпарол украјинског министарства одбране Владислав Селезњев навео је, у међувремену, преко Фејсбука да су проруске снаге заузеле улаз у украјинску поморску базу у Новојезерском, на западу Крима, пренео је АФП.
Проруске снаге су, према његовим речима, трактором пробиле капију, а њихово напредовање су зауставили „руски војници“.
У Севастопољу, Игор Јескин, представник руских снага на месту инцидента у украјинској бази, изјавио је новинарима да је Гајдук „био блокиран и није имао куда да оде. Истеран је напоље и одведен“.

11.49 – Бивша председница владе Украјине Јулија Тимошенко упоредила је руског председника Владимира Путина са Хитлером и рекла да се Украјина мора бранити, колика год цена буде била потребна за то.

11.11 – Премијер Крима Сергеј Аксјонов изјавио је данас да првом потпредседнику украјинске владе Виталију Јареми и министру одбране Игору Тењуху неће бити дозвољено да уђу на Крим, јавила је руска новинска агенција Интерфакс.
„Њих не желе на Криму. Нико им неће дозволити да уђу на Крим, биће послати назад“, изјавио је Аксјонов, пренео је Ројтерс.

11.02 – Руска војска почела је данас ваздухопловну вежбу великих размера у северозападним регионима Русије, јавио је Интерфакс позивајући се на изјаву неименованог војног званичника.
У вежбама учествују ловци и бомбардери, пренео је Ројтерс.

10.47 – Премијер Украјине Арсениј Јацењук затражио је данас од првог потпредседника владе Виталија Јареме и министра одбране Игора Тењуха да оду на Крим „да би решили ситуацију“ у том региону који сада конторлишу руске снаге.

10.45 – Руски Уставни суд је данас пресудио да је Споразум о припајању Републике Крим и града Севастопоља Руској Федерацији у складу са Уставом Русије, изјавио је председник тог Суда Валериј Зоркин.

10.29 – Амерички разарач са ракетама за навођење, „УС С Тракстан“, започео је данас једнодневну војну вежбу у Црном мору са морнарицама Бугарске и Румуније, изјавио је агенцији Ројтерс портпарол америчке морнарице задужен за Европу, Шон Екланд.
Америчка војска је ову војну вежбу описала као рутинску, која је заказана далеко пре него што је избила криза у Украјини и Криму, подсетио је Ројтерс.

10.08 – Украјинске снаге се неће повући са Крима, иако је руски председник Владимир Путин потписао споразум о припајању тог црноморског полуостра Русији, изјавио је данас вршилац дужности украјинског министра одбране Ихор Тењук.
Како јавља Ројтерс, на питање новинара у паузи седнице владе у Кијеву да ли ће Украјина повући снаге са Крима, Тењук је одговорио: „Не. Остаћемо тамо“.

9.08 – Русија је изразила забринутост што САД и Европска унија не обраћају пажњу на то што се у извршним телима Украјине, која тврде да су легитимна, налазе представници ултранационалистичких снага.

9.08 – Амерички државни секретар Џон Кери упозорио је Русију да не врши никакав војни упад на исток Украјине и упоредио је „националистички занос“, подстакнут кризом због Крима, са ситуацијом пред избијање Другог светског рата.

8.51 – Руско Министарство спољних послова је данас критиковало одлуку председника Европског савета Хермана ван Ромпеја да откаже посету Москви, назвавши тај потез „одбијањем да се чује истина“.
Ван Ромпеј је данас требало да се састане са руским званичницима, међу којима је, према неким информацијама, требало да буде и руски председник Владимир Путин, али је посета отказана, пренела је агенција АП.

8.09 – Земље које граниче са Русијом би такође могле да се суоче са агресијом уколико председнику Владимиру Путину буде дозвољено да се некажњено извуче из ситуације око Крима, изјавила је данас бивши амерички државни секретар Хилари Клинтон.

Танјуг