Додик: Крим легално,а Косово нелегално прогласило независност

milorad-dodik

БАЊА ЛУКА – Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да се не може правити паралела између ситуације на Косову и Криму, јер је, како каже, Косово нелегитимно прогласило независност, прекршило повељу УН и Резолуцију 1244.

Додик је указао да та резолуција гарантује територијални интегритет Србије, а на Косову није било ни референдум.

Одлуку о нелегалној независности Косова је донела „група људи која се прогласила скупшином и није покривала све представнике са читавог Косова“.
„Да је Косово ишло процедурама којим је ишао данас Крим, ја бих изашао и рекао да је то право народа на самоопређељење, јер желим да то право афирмишем за све људе и народе, па наравно и овде за Бошњаке, који су 1991. године желели да афирмишу право на самоопређељење у условима одвајања од Југославије“, рекао је Додик, јавила је агенција Фена.

Он је подсетио да су се, управо користећи то право, Бошњаци представили као представници читаве БиХ, довели до једног стереотипа да се формира БиХ, која има унутрашње противречности и зато је дошло је рата.

Рат је окончан Дејтонским споразумом који је, како је рекао Додик, прецизирао структуру БиХ, јер је као само таква новоконструисана могла да преживи и да се креће даље.

БиХ унитарног карактера са већим овлашћењима Сарајева никада неће постојати, поручио је Додик.

Када је реч о ситуацији на Криму, председник Српске је поновио да је став РС да је „народ Крима изашао на легитиман и демократски референдум у складу с међународним правом и повељом УН о праву народа на самоопређељење“.
„Честитам демократски и фер спроведеном референдуму народа Крима и на њиховој одлуци о независности коју су одбрали, као и данашњем споразуму који је постигнут између Руске Федерације и Крима, који подразумева отпочињање процедуре укључивања Крима у оквир Руске Федерације“, рекао је Додик.

Танјуг