У пуцњави у војној бази на Криму погинуо украјински војник

ruska vojska

МОСКВА, КИЈЕВ, СИМФЕРОПОЉ – Западни званичници осудили су споразум о уласку Крима и Севастопоља у састав Руске Федерације који су данас у руском парламенту потписали руски председник Владимир Путин и кримски лидери. Крим приступио Русији, Русија суспендована из Г8. Руске трупе копају ровове око украјинских база на Криму. У нападу на базу на периферији кримске престонице Симферопоља коју контролишу Украјинци погинуо један украјински војник.

18.52 – Амерички председник Барак Обама и немачка канцеларка Ангела Меркел сагласили су се данас да најновији догађаји на Криму представљају кршење територијалног интегритета Украјине.

18.50 – ЕУ неће признати руску анексију Крима поновили су највиши званичници у Бриселу, председник Европског савета Херман Ван Ромпеј и председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

18.39 – Турчинов је оптужио Русију да игра прљаву игру са анексијом Крима и понаша се као нацистичка Немачка на почетку Другог светског рата.“Русија игра прљаву игру са анексијом Крима. Други светски рат је почео са анексијом нацистичке Немачке терирорија других земаља. Данас се (руски председник Владимир) Путин понаша по узору на фашисте 20. века“, рекао је Турчинов новинарима, пренела је агенција АФП.

18.16 – Администрација америчког председника Барака Обаме саопштила је данас да ће преузети нове акције против оних који подржавају „руску анексију Крима“, што укључује и проширење санкција, саопштила је Бела кућа.

18.12 – Председник украјинске владе Арсениј Јацењук изјавио је данас да „кримско питање“ из политичког прелази у војни стадијум, а да би једини начин за договор о избегавању ексалације конфликта могла да буде иницијатива о формирању комисије министара одбране Русије, Украјине, САД и Велике Британије.

17.41 – Украјински војник, који је рањен у пуцњави приликом напада на војну базу на периферији кримске престонице Симферопоља, преминуо је од задобијених повреда, изјавио је портпарол министарства одбране Владислав Сележњов.

17.01 – Руски председник Владимир Путин захвалио је житељима Крима и Севастопоља на њиховој чврстој и доследној позицији, истичући да су се они после тешког, дугог и изнурујућег пута вратили у исконску луку, Русију. „После тешке, дуге и изнурујуће пловидбе, Крим и Севастопољ враћају се исконској луци, родним обалама, матичној луци – Русији“, рекао је Путин на митингу и концерту „Крим – За Русију!“ на централном Црвеном тргу у Москви, где се према подацима полиције окупило више од 100.000 људи.

16.51 – Интерфакс: Руске снаге напале украјинске војнике у бази у Симферопољу, један војник повређен. Руси заузели штаб, Украјинци се забарикадирали на другом спрату.

16.18 – Украјински вд председника Олександар Турчинов изјавио је да Кијев никада неће признати, како је рекао, „анексију“ Крима. „Украјина и цео свет никада неће признати анексију украјинске земље“, рекао је Турчинов, пошто је огромна већина становника Крима у недељу на рефередуму одлучила да се присаједине Русији, што је званична Москву прихватила, пренела је агенција АФП.

15.30 – Западни званичници осудили су споразум о уласку Крима и Севастопоља у састав Руске Федерације који су у руском парламенту потписали руски председник Владимир Путин и кримски лидери. Бела кућа је саопштила да ће САД и чланице Г7 следеће недеље у Хагу размотрити нови одговор на покушај Русије да припоји украјински Кримски регион.

14.19 – Украјина никада неће признати припајање Крима Русији, изјавио је данас портпарол украјинског министарства спољњих послова Јевген Перебинис.

Танјуг