Русија суспендована из Г8, пуцњава у војној бази на Криму

ruska vojska na krimu

МОСКВА, КИЈЕВ, СИМФЕРОПОЉ – Западни званичници осудили су споразум о уласку Крима и Севастопоља у састав Руске Федерације који су данас у руском парламенту потписали руски председник Владимир Путин и кримски лидери. Крим приступио Русији, Русија суспендована из Г8. Руске трупе копају ровове око украјинских база на Криму. Турска прети да ће затворити Босфор за руске бродове.

17.01 – Руски председник Владимир Путин захвалио је житељима Крима и Севастопоља на њиховој чврстој и доследној позицији, истичући да су се они после тешког, дугог и изнурујућег пута вратили у исконску луку, Русију. „После тешке, дуге и изнурујуће пловидбе, Крим и Севастопољ враћају се исконској луци, родним обалама, матичној луци – Русији“, рекао је Путин на митингу и концерту „Крим – За Русију!“ на централном Црвеном тргу у Москви, где се према подацима полиције окупило више од 100.000 људи.

16.51 – Интерфакс: Руске снаге напале украјинске војнике у бази у Симферопољу, један војник повређен. Руси заузели штаб, Украјинци се забарикадирали на другом спрату.

16.18 – Украјински вд председника Олександар Турчинов изјавио је да Кијев никада неће признати, како је рекао, „анексију“ Крима. „Украјина и цео свет никада неће признати анексију украјинске земље“, рекао је Турчинов, пошто је огромна већина становника Крима у недељу на рефередуму одлучила да се присаједине Русији, што је званична Москву прихватила, пренела је агенција АФП.

15.30 – Западни званичници осудили су споразум о уласку Крима и Севастопоља у састав Руске Федерације који су у руском парламенту потписали руски председник Владимир Путин и кримски лидери. Бела кућа је саопштила да ће САД и чланице Г7 следеће недеље у Хагу размотрити нови одговор на покушај Русије да припоји украјински Кримски регион.

14.19 – Украјина никада неће признати припајање Крима Русији, изјавио је данас портпарол украјинског министарства спољњих послова Јевген Перебинис.

Танјуг