Вучић за ХРТ: Не морамо да се волимо са Хрватском, али морамо да се поштујемо

aleksandar-vucic-1353163259-228900

Загреб – Лидер Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је да је због међусобних тужби за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу створена велика напетост, али да мисли да ће две државе наћи решење.

– Србија и Хрватска сада имају већих проблема, пре свега економских – рекао је Вучић за ХРТ и додао да су то првенствено пруга Београд-Загреб, али и, како је рекао, још нека питања.

Након што су његови напредњаци однели апсолутну победу на превременим парламентарним изборима у недељу у Србији, Вучић је за однос Србије и Хрватске рекао:

– Не морамо да се волимо, али се морамо поштовати. То је кључ свих односа у региону. Они који то не разумеју нису зрели, озбиљни, нити одговорни за високе дужности у Србији – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је он већ раније желео повлачење тужби и контратужби, али да мисли да ће се пронаћи довољно разума и да Срби и Хрвати у овом тренутку имају других, важнијих мука.

– Србија неће скривати убице и то исто очекује од Хрватске – рекао је Вучић.

Упитан када мисли да посети Загреб, рекао је да ће бити отворене „важне економске ствари“ за обе земље.

Иначе, убедљиву победу српских напредњака Вучићу су честитали представници хрватске власти и опозиције.

Поред министарке спољних и европских послова Весне Пусић, која је Вућићу честитку јуче упутила из Брисела, лидер најутицајније опозиционе Хрватске демократске заједнице Томислав Карамарко је рекао да би волео да Србија након ових избора доживи трансформацију.

Бета