Потписано свечано примање Крима и Севастопоља у састав Руске Федерације (ВИДЕО)

putin aksjonov

Председник РФ Владимир Путин је са представницима Крима и Севастопоља потписао споразум о присаједињењу Крима и Севастопоља Руској Федерацији

„На Криму је одржан референдум уз потпуно поштовање демократских процедура и међународно-правних норми.

Гласало је више од 82 одсто бирача, више од 96 одсто гласова је за улазак Крима у састав Русије“, – рекао је Путин у уторак у Кремљу, обраћајући се посланицима Државне думе, члановима Савета Федерације, руководиоцима региона Русије и представницима грађанског друштва поводом захтева Републике Крим и града Севастопољ да буду примљени у састав Руске Федерације.

Председник је напоменуо да је довољно знати историју Крима да би се схватили разлози за овакав избор становништва полуострва.

На Криму ће се бити три државна језика, то ће бити руски, украјински и кримско-татарски.

Председник је нагласио да се у Украјини нема с ким водити дијалог. „Јасно је и то да у Украјини не постоји легитимна власт, нема се с ким разговарати, многе државне органе су узурпирали људи који су сами себе поставили на то место, а ништа у земљи не контролишу и сами – желим то да нагласим – сами су често под контролом радикала. На пријем код неким министра постојећег руководства се може доћи само уз дозволу побуњеника са Мајдана. То није шала, то су данашње реалије“, – рекао је Путин.

Химна Русије након потписивања споразума о уједињењу

Путин је цитирао декларацију коју су Сједињене Америчке Државе усвојиле поводом ситуације на Косову. Документ је признао да декларације о независности могу да иду против закона једне земље, али то не значи да се крши и међународно право. „Сами су написали, раструбили су по читавом свету, намагарчили су све а сад се буне. С којим правом?“ – питао је Путин.

 

11.15 – Јацењук: Нема прекидања односа са Русијом упркос агресији

КИЈЕВ – Украјински премијер Арсениј Јацењук изјавио је данас у обраћању становницима јужних и источних региона у Украјини да ће учинити све што је у његовој моћи да ојача добросуседске односе између Украјине и Русије.

„Ми не видимо односе између ЕУ и Русије по принципу или-или. Упркос катастрофалном погоршању односа са Русијом, за које нисмо ми криви, упркос оружаној агресији Русије на Украјину, ја ћу учинити све што је у мојој моћи да очувам мир и изградим истинско партнерство и добросуседске односе са Русијом”, рекао је Јацењук, пренела је украјинска агенција Укринформ.

Потписивање економског дела Споразума о асоцијацији између Украјине и ЕУ је одложено јер може да доведе до негативних последица за индустријске регионе на истоку земље, изјавио је вршилац дужности премијера Украјине Арсениј Јацењук.

Он је рекао да је Европска унија засад донела одлуку да у једностраном поретку отвори своје тржиште за украјинске производе, „што ће помоћи украјинској економији“.

Јацењук је такође изјавио да „само због очувања јединства Украјине питање о уласку у НАТО није на дневном реду – земљу ће бранити јака, савремена украјинска армија“.

10.45 – Дума подржала тежњу Крима за припајање Русији

Руска Дума (доњи дом парламента) усвојила је Декларацију о ситуацији на Криму, у којој се изражава подршка народу Крима у његовој тежњи за уједињењем са Русијом, јавио је Итар-Тас.

„Поздрављајући изражавање воље народа Крима на референдуму од 16. марта 2014. године за укључење Републике Крим и града Севастопоља у састав Руске Федерације, Државна дума полази од тога да ће органи државне власти који функционишу на територији Крима, подржавати међуконфесионалну слогу и језичку разноликост републике”, наведено је у декларацији.

Посланици су, такође, пружили уверавање да ће „помагати социјално-економски развој Крима и добробит његовог становништва” у прелазном периоду.

„Државна дума доприносиће осигурању безбедности свих лица која се налазе на територији Крима, независно од њиховог држављанства, националности, језичке и верске припадности, и поштовању њихових легалних права и слобода”, наводи се у документу, усвојеном са 441 гласом за и једним уздржаним.

У скупштинску процедуру нацрт декларације унели су шефови све четири посланичке групе у руској Думи и председник доњег дома парламента Сергеј Наришкин.

На прекјучерашњем референдуму, који званични Кијев и водеће западне земље не признају, 96,77 одсто бирача гласало је за присаједињење Русији.

Скупштина Крима усвојила је јуче резолуцију о независности и обратила се Русији за „пријем Републике Крим у састав Руске Федерације” с правима новог субјекта федерације и статусом републике, а дан после одржавања референдума о статусу и градска скупштина Севастопоља донела је одлуку о ступању у састав Русије, као града са федералним статусом.

Функционери Думе најавили су да ће руски председник Владимир Путин данас „одредити своју позицију у вези са молбом Крима и Севастопоља”, као и да ће се обратити посланицима Федералне скупштине на тему ситуације око Крима.

Путин је синоћ потписао Указ о признању Републике Крим за суверену и независну државу.

Званична Москва саопштила је јуче да је Русија припремила и предала пре недељу дана САД, Европи и партнерима у другим регионима предлог да заједно са САД и Европском унијом формира Групу за подршку Украјини, да се утврди њен неутрални војно-политички статус, признају резултати референдума о Криму, руском обезбеди статус другог званичног језика и усвоји нови устав федеративне Украјине и на основу њега одрже избори.

Танјуг-Глас Русије