Општине на северу КиМ имају рок од 30 дана да прилагоде општинске статуте ткзв. Уставу Косова

zastava-kosova

Приштина — Такозвано министарство за локалну самоуправу Косова дало општинама на северу са већинским српским становништвом рок од 30 дана да прилагоде своје општинске статуте закону

 

Статути који су усвојени 12. марта, последњег дана законског рока, су у супротности са ткзв. Уставом Косова и Законом о локалној самоуправи зато што на њима нема натписа „Република Косово“ а као основ за њихово доношење помињу се Резолуција 1244 Савета безбедности УН, преноси приштински лист „Коха диторе“.

Такозвано министарство за локалну самоуправу је после анализе нацрта статута у понедељак упутила општинама Лепосавић и Звечан писмени захтев за ревизију статута, ради њиховог усклађивања са косовским законима и бриселским споразумом између Београда и Приштине.

 

У писму се наводе конкретне примедбе на одредбе које треба изменити.

 

Истовремено је од општине северна Митровица затражено да Министарству достави предлог Статута општине који је усвојен на седници од 12. марта, како би се извршила процена његове усклађености са косовским законодавством.

 

Ткзв. министарство је, такође, саопштило да је у току процена статута општине Зубин Поток.

 

Као последња мера, уколико општине у року који им је одређен не буду извршили измене, ткзв. Влада може донети одлуку о распуштању скупштина општина.

Бета – Срби на окуп