Путин потписао указ о признању Крима као суверене – независне државе

путин крим

Председник Владимир Путин потписао је указ којим Русија признаје Крим као суверену и независну државу. Аутономна Република Крим одржала је референдум у недељу и са преко 96 % гласова, гласала за интеграцију у РФ.

„Према вољи народа на Криму, на кримском референдуму одржаном 16. марта 2014 , [ ја доносим указ] о признању Републике Крим, у којој град Севастопољ има посебан статус, као суверене и независне државе, “ наводи се у документу.

Одлука ступа на снагу одмах.

Крим се такође обратио УН тражећи признање Крима као суверене државе.

„Република Крим намерава да изгради своје односе са другим државама на бази једнакости, мира, узајамне добросуседске сарадње, као и друге општеприхваће политичке, економске и културне принципе за сарадњу између држава“,  саопштено је из парламента Крима.

Кримски парламент такође једногласно гласао за интеграцију кримског региона у Русији.

Резолуција парламента уследила је након недељног референдума , на коме је преко 96 одсто бирача гласало ‘за’ улазак аутономне републике Крим у састав Русије. Укупна излазност бирача на референдуму била је 81,37 % , саопштио је председник референдумске  комисије Кримског парламента, Михаил Малисхев.

Он је такође нагласио да није било притужби које се односе на процес гласања. Међународни посматрачи који су дошли на Крим дали су у понедељак званичну изјаву да је гласање било слободно и у складу са међународним стандардима .

Међународна реакција на референдум на Криму била је увођење санкција. У понедељаку ЕУ и САД увели су визне забране и  финансијска ограничења против руских и украјинских званичника.

РТ – превод: СРБИ НА ОКУП