Русија без долара – који су ризици?

dolar1
Амерички медији плаше читаоце са могућношћу да Русија буде изолована од долара у светлу развоја догађаја на Криму. Наводе да се изолација Русије из система долара расправља у оквиру припрема за састанак између Барака Обаме и Арсенија Јацењука. Вероватноћа ове мере је занемарљива, али постоји друго питање, можда је време да се сиђе с „казаљке долара“?

Информација да Русија може постати изолована од система долара у оквиру санкција САД појавила се у угледним публикацијама као што су Њујорк тајмс и Вол стрит џурнал. Могућност увођења ових санкција изгледа потпуно невероватном, на први поглед. Долар је резервна валута која се користи за међународне трансакције и акумулацију резерви. Русија је један од највећих играча на енергетском тржишту, други по величини снабдевач оружјем, посматрач у ОПЕК-у, члан Г20 и тако даље и тако даље .

Осим тога, Русија је највећи држалац америчких долара, а морамо се подсетити да је долар једноставно огроман балон, валута коју не подржава злато, већ само њена репутација. Економски стручњаци са којима је разговарао дописник Правда.Ру мисле да могу да саме Сједињене Државе могу бити прилично погођене доларском изолацијом Русије.

„Наравно, употреба долара, укључујући употребу као номиналне валуте, даје додатне бренд поене овој валути, подстиче активније коришћење долара у трансакцијама. Ово је додатни аргумент у прилог значају валуте на глобалном тржишту. Ако се долар не користи у уговорним документима, то значи мање значаја за валуту која се не користи, то је све. У том смислу, верујем, неће бити померања долара, укључујући и у свести, из пословног промета, и самим тим , слабљења долара, слабљења престижа долара као водеће светске валуте“, поделио је своје мишљење заменик председника Думиног Одбора за финансијска тржишта, Анатолиј Аксаков.

Можда једина ствар где се могу изазвати одређене потешкоће у случају изолације Русије од долара је глобално енергетско тржиште. Ако проблем гаса може да се реши врло брзо јер постоје дугорочни уговори за гас, а не постоји алтернатива руском гасу у овом тренутку, на тржишту нафте ћемо морати да пронађемо нове механизме плаћања. Осим, наравно, ако Русија не предложи да њени партнери на тржишту нафте напусте цене нафте у доларима.

„У принципу, наравно, то мора да се уради. Покретање такве иницијативе би значило удар на један од светских монетарних система установљених пре 40 година. Овај систем се зове петродолар стандард. Према овом стандарду све трансакције на овом тржишту су направљене у америчким доларима. Наравно, тада би било још озбиљнијих последица, него, рецимо, при покушају да се напусти акумулација долара у девизним резервама, или чак код покушаја да се долара ослободи. Избацивање долара из златних и девизних резерви је проблематично, јер блокирање од стране САД је заиста могуће. Ово је врло озбиљна ствар, морамо се за то припремити“, поделио је своје мисли са Правда.Ру економиста Валентин Катасонов, наглашавајући да сви чланови ОПЕК-а можда неће бити спремни да подрже напуштање долара, а посебно Саудијска Арабија која је војно и политички повезана са САД, па ће у том случају свако деловати за себе и по свом.

Ипак, према водећем стручњаку Нафтне уније, Рустаму Танкајеву, не би било тешко увести одређене механизме који би омогућили трговање руским енергетима без долара. САД би осетиле неки губитак зато што би се основа америчке валуте, као последица санкција против Русије, приметно смањила.

„Већ постоји напета ситуација у свету у односу на долар. Сви то веома добро знамо. Долар није нарочито стабилна валута. У одсуству других фактора, долар је у паду, транзиција ка златном стандард је поменута више пута, и друге валуте су предложене“, рекао је Рустам Танканов. “ У овој ситуацији , излазак било које земље из зоне долара би једноставно значило обарањење долара. Прилично значајан број обавезница у нашим девизним резервама су у доларима. Ако би се избациле на тржиште, амерички долар би прилично патио.“

Што се тиче домаће руске привреде, наши званичници су у више наврата предлагали удаљавање од зависности од долара, да се једноставно напусти циркулација америчке валуте у држави. Ову идеју је предложио посланик у Думи Михаил Дегтарјев у 2013. Пре неколико дана то је поновио помоћник председника Сергеј Глазијев, који је рекао да ћемо „у случају америчких претњи бити приморани да се окренемо другим валутама“.

Иако руска влада никада није озбиљно доживљава такве изјаве и иницијативе, идеја удаљавања од система долара је дуго висила у ваздуху. На пример, када је Дмитриј Медведев био председник, предложио је да се створи резервна валуте и за то предложио рубљу. Наравно, данас, у светлу домаћих економских проблема у Русији, ми се не можемо хвалити и рећи да би руска валута требала да постане резервна валута. Али размишљање о америчком долару као неопходности је више него погрешно у савременом свету.

„Постоји много резервних валута, а долар у овом случају има номиналну функцију. Он је једноставно мера уговора, а самим тим, и с обзиром да се валутом може слободно трговати на тржишту, нема проблема у преласку на трговање у националним валутама“, рекао је Анатолиј Аксенов за Правда.Ру. „Наш највећи партнер је Европа, па ћемо трговати у еврима. Један од највећих партнера је Кина, па ћемо трговати у јуанима. Јуан – рубља, евро – рубља неће користити долар као валуту за уговорне споразуме. Ово су чисто техничка питања. Питање да ли да се напусти коришћење долара као валуте у трансакцијама између Русије и Индије, Русије и Кине, Русије и Европе, појавило се давно. Зашто користити долар када је ту евро ? Сасвим је респектабилна валута.“

Русија би могла да има много озбиљније проблеме да је имала ближе везе са Сједињеним Америчким Државама, али пошто је већина наших партнера с континената Евроазије и Азије, било би немогуће да се Русија изолује из читаве економске и финансијске арене. У ствари, Русија није једина земља која разматра напуштање долара, цео свет се постепено удаљује од америчке валуте, истакао је у интервјуу за Правда.Ру члан Јавне коморе и главни уредник „Експерта“ Валериј Фадејев.

„Ако узмете, на пример, наше руске девизне резерве, постоји велики проценат евра тамо. Мислим да раст кинеског јуана га квалификује за прво место, а рубља није последња валута, до сада је била само локална, наравно, и стварна само у Русији, али ипак. Хегемонија САД је завршена. САД, наравно, јесу и даље најмоћнија земља на свету, али не хегемон, тако да више не могу да диктирају своје услове финансијског тржишта целом свету. “

Шта Ви мислите, да ли ће Русија имати користи од доларске изолације?

Аутор: Марија Сниткова
Извор:  http://english.pravda.ru/business/finance/17-03-2014/127119-russia_dollar-0/
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп