Брана Стубо – Ровни: Покушај савршеног убиства (ВИДЕО)

valjevska-gracanica-14_09_2012

ТРИБИНА О РОВНИ -ОПАСНЕ ПОСЛЕДИЦЕ БРАНЕ РОВНИ КОД ВАЉЕВА, 12. 03. 2014. ГОД.

Прецизна  дијагноза професора са Рударско -геолошког факултета о болесности бране и акумулације „Стубо -Ровни“!

На реци Јабланици 15км узводно од Ваљева, између села Стубо на десној обали и села Ровни на левој обали изграђена је брана „Стубо-Ровни“ којом ће се формирати акумулација „Стубо-Ровни“ запремине око 50 мил. м3. Акумулација се формира у долинама река Јабланице и Сушице.

На молбу удружења грађана „ИСТИНОЉУБЉЕ“ и става ЕПАРХИЈЕ ВАЉЕВСКЕ о изградњи бране „Стубо-Ровни“ јавно је на трибини изнето стручно мишљење Департмана за хидрогеологију РГФ-а о пројекту бране.

Закључак је да је брана ВОДОПРИВРЕДНИ ПРОМАШАЈ да је идеално решење да је нема али је ту и да се то мора узети у обзир. Предлог је да се ниво акумулације снизи на првобитно планирани ниво од око 330 м.н.в. (од данашњих 363 м.н.в.) како би се спречила еколошка катастрофа услед  неповољне геолошке структуре. Тиме би се очувао и манастир Грачаница ваљевска.

Стручно мишљење хидро-геолошког аспекта пројекта бране су елаборатом потврдили присутни професори са Рударско-геолошког факултета проф др Петар Докмановић, проф. др Зоран Стевановић, др Миомир Коматина, др. Весна Ристић Вакањац и проф. др Иван Матић. Др Јасминка Смаилагић је говорила о климатској слици Ваљева и стручњак за законску регулативу пројеката за водоснабдевање Вера Радојловић. Допринос трибину су дали ваљевски хидрогеолог Драган Петровић, организатор Монах Антоније (Давидовић), Светлана Стевић певачица српских изворних песама, госпођа Светлана Петронић је рекла једну вест која је затекла многе јер је нико од присутних до тада није чуо. Она је као делегат групе грађана била члан ваљевске скупштине 1989.г. када су експерти из Јапана који су овде радили испитивања узрока радијације свима одборницима поделили своје налазе где се помињала опасност од радијације у будућој брани Ровни.  Програм водиле Јована Баљошевић из Ораховца уз помоћ Биљане Диковић из Ужица. Присутном народу пренети су и  поздрави искрене подршке и жаљења због оправданог одсуства режисера Немање (Емира) Кустурице и Боре Ђорђевића

СРБИ НА ОКУП