„Некадашњи ултранационалиста, сада еврофанатик ће Србију да уведе у ЕУ“?

0-vucic-izdajnik-i-ratko-mladic-heroj

Француски и белгијски медији и европска телевизијска мрежа Јуроњуз (Еуронеwс) су јавили да је према проценама на изборима у Србији убедљиву победу од 50 одстогласова остварила, како је речено: конзервативна странка Српска напредна странка која ће у Скупштини Србије имати око 160 од 250 посланика.

Француски листови „Монд“ и „Фигаро“, као и „Јуроњуз“ и белгијске радио и телевизијске станице су такође истакли да то значи да „моћни потпредседник владе Александар Вучић може сам да формира владу“. Ови медији подсећају да такав изборни резултат није постигла ниједна странка још од времена режима Слободана Милошевића.

У извештајима се као извор изборних резултата наводи ЦеСИД, а Јуроњуз подвлачи да се таква победа СНС и очекивала, уз опаску да „све указује да ће Вучић бити будући премијер с апсолутном већином у Скупштини“.

„Вучић би могао бити онај који ће“, додаје „Јуроњуз“, „Србију увести у Европску унију, што је неочекивано за тог бившег ултранационалисту, министра под Милошевићем и дугогодишњег противника Европске уније“.

Фигаро је у анализи уочи избора оценио да „нови моћник, Вучић, може владати не делећи власт ни са ким… а можда би ‘брачни поклон’ могао понудити Дачићу с којим је заједно узео власт 2012, или Борису Тадићу, бившем председнику који је некад био Ђинђићев савезник, а сада је ‘окренуо ћурак’ и основао Нову демократску странку“.

Фигаро наводи мишљење политичких аналитичара у Београду који сматрају да „Демократска странка сноси кривицу за промашену транзицију, током које је Србија огрезла у кризи и корупцији“. Лист такође каже да у предизборној кампањи није било никакве расправе и преноси оцену аналитичара Дејана Станковића да „прети опасност ‘путинизације’ Србије“.

„Србија је на ивици провалије“, оцењује Фигаро и наводи да „слабо ради економија, корупција је општа, а социјална криза може букнути сваког часа“. Наводи и да „Вучић обећава да ће чврсто управљати земљом, сузбијати корупцију, спроводити либералне реформе што се допада функционерима ЕУ и Међународног монетарног фонда“.

Медји у Чешкој и Словачкој: Очекивана доминација напредњака

Медији у Чешкој, Пољској и Слобвачкој извештавају штуро о недељним ванредним
парламентарним изборима у Србији уз сложну оцену да су били предвидљиви, те остају у сенци кризе на Криму и у Украјини. Чешки недељник Тиден пише да је према оценама политиколога победник избора, Српска напредна странка вицепремијера Александра

Вучића, био унапред познат а да су бирачи у Србији практично одлучивали само о томе колико оснажена ће СНС изаћи из избора.

 

Извештач чешког радија са избора у Србији навео је да су овог пута главна тема избора корупција и неопходне привредне реформе. Чешки радио и остали медији примећују да изразита победа српских напредњака што ће им обезбедити две најважније функције у држави пошто је бивши лидер Српске напредне странке председник Србије Томислав Николић, приближава Србију опасној концентрацији моћи у рукама једине странке.

Кирби: А сада у економске реформе и отварање нових радних места

Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби изјавио је да је пред лидером Српске напредне странке Александром Вучићем, који је трујумфовао на изборима у Србији, одговоран посао јер се од будуће Владе очекују економске реформе и отварање нових радних места. Кирби је рекао да је уверен да ће нова Влада наставити да води Србију ка ЕУ, али и да ће наставити остале започете процесе, попут ширења мировних операција и „пружање српској војсци темеља за међународну сарадњу“.

 

Он је истакао да су ванредни парламентарни избори у Србији били веома занимљиви и да ће бити занимљиво видети формирање нове Владе и начин на који ће она бити састављена, јавили су београдски медији.

БЕТА, СРНА