Ештон: ЕУ неће признати резултате референдума на Криму

?????????????????

БРИСЕЛ –Европска унија ће данас послати јасан сигнал Русији да мора да предузме кораке ка деескалацији и успостави дијалог са Кијевом, изјавила је јутрос висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

„Нећемо признати резултате такозваног референдума на Криму”, рекла је Ештон новинарима уочи данашњег заседања савета за спољне послове ЕУ у Бриселу на коме ће се одлучивати о санкцијама према Русији.

Она је истакла да ће ЕУ данас послати „јасан сигнал Русији” да мора да поштује међународно право и успостави дијалог са властима у Кијеву.

Министри спољних послова 27 чланица ЕУ ће данас разматрати списак казнених мера према појединцима који су одговорни за покушај сецесије Крима од Украјине, који је у ЕУ једнодушно оцењен као супротан међународном праву.

Санкције, које обухватају забрану издавања виза и замрзавање имовине ће, како је раније најављено, бити усмерене према функционерима кримских власти који су учествовали у расписивању референдума о припајању Русији, као и према особама из најближег окружења руског председника Владимира Путина.

На питање ко ће се све наћи на европској црној листи Ештон је кратко одговорила: „Мораћете да сачекате да видите”.

Ештон је рекла да ће данас, поред Украјине, бити речи и о Босни и Херцеговини, у којој је процес европских интеграција заустављен због политичке парализе.

„Морамо да размотримо пакет мера како бисмо помогли Босни да напредује”, рекла је Ештон и упозорила да лидери БиХ треба да се ухвате у коштац са тешком економском ситуацијом и високом незапосленошћу.

Ештон је прошле недеље била у дводневној посети Сарајеву, а министри ће данас саслушати њен извештај о разговорима које је тамо водила са политичким лидерима и представницима цивилног друштва.

Танјуг