Русија против “Дејтона два“

EVROPSK

БАЊАЛУКА – Савет министара Европске уније у понедељак ће разматрати конкретне мере и „нови модел“ за БиХ како би убрзао њен европски пут. И док домаћи лидери нестрпљиво очекују за каквим ће потезима посегнути Брисел, из Москве стиже јасан и категоричан став – Русија је против „Дејтона два“!

Након рушилачких демонстрација у Федерацији БиХ у међународној заједници се све отвореније почело заговарати организовање нове конференције о БиХ, на којој би био донесен нови устав, а одбачен дејтонски.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон потврдила је да ће Брисел, након састанка Савета министара ЕУ, имати пуно конкретније мере помоћи БиХ на путу ка ЕУ.

Највиши званичници Српске сматрају да широке уставне промене у земљи нису могуће, нити потребне. Става су да би „Дејтон два“, у постојећим напетим међунационалним односима, само додатно дестабилизовао земљу, а да би захтеви за радикално прекрајање дејтонског уређења могли бити и опасни из безбедносног аспекта.

Након што су европски парламентарци затражили већи ангажман САД у БиХ ради доношења новог устава, огласила се и Москва ставом да „Дејтон два“ није потребан.

– Русија је годинама веома принципијелна у ставу да нема „Дејтона два“ – изјавио је председник РС Милорад Додик по повратку из Москве.

Он је нагласио да Русија у потпуности остаје принципијелна у подршци Дејтонском мировном споразуму и међународном праву, што су му потврдили највиши званичници.

– Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров ми је потврдио да Русија остаје сведок Дејтонског мировног споразума, као и гарант начина на који он може да буде промењен, а то је само договором унутар БиХ, а никако интервенцијама са стране – нагласио је Додик.

Председник Републике истакао је да Русија остаје важан савезник и да Српска не жели да напусти то савезништво.

Додик је навео да ЕУ мора да одигра конструктивну улогу у БиХ, да подржи функционисање система, а не насиље на улицама Федерације БиХ, које су подржавали поједини званичници Уније, истичући да су једва дочекали да до тога дође у БиХ.

– Европска комисија ће моћи да дефинише евентуалну нову политику према БиХ тек након избора у мају, односно формирања новог сазива Европског парламента, што се очекује у новембру – сматра Додик.

Према његовим речима, ако Европа жели да БиХ иде брже ка интеграцијама, онда ће морати да пут ка ЕУ претворе у пут са две брзине.

СИТУАЦИЈА ОСТАЈЕ НЕСТАБИЛНА Вебер и Басинер тврде да су политичари у БиХ пожурили да скрену пажњу са љутње народа распиривањем етничког страха. – Међутим, ситуација остаје нестабилна. Чак и ако се протестни покрет распадне, дубоке социјалне фрустрације које леже у његовој основи наставиће се крчкати и у коначници ће наћи неки други издувни вентил. Постоји могућност да ново насиље буде усмерено према етничким групама – упозорили су они и затражили јачи ангажман Немачке у БиХ.

Новости