Италија: Почео референдум о независности Венета

venecija

ВЕНЕЦИЈА – У италијанској области Венето, која обухвата Венецију и околину, почео је референдум о отцепљењу од остатка Италије који ће трајати до 21. марта, јављају светски медији.

Активисти кажу да резултати најновијих анкета показују да се за прекидање веза са Римом залаже 65 одсто бирача у региону Венето, који обухвата градове Тревизо, Вићенцу и Верону.

Они кажу да су инспирисани примером Шкотске, која одржава референдум о независности од Велике Британије у септембру и Каталоније, где половина становништва жели да се отцепи од Шпаније.

„Ако већина буде гласала за независност, имамо стручњаке који припремају проглашење независности и фирме у региону које кажу да ће почети да плаћају порез локалним властима уместо Риму”, изјавио је портпарол покрета независности Лодовико Пјацати.

„Неће бити као у Шкотској, где је Лондон рекао да ће признати резултате референдума ако Шкотланђани буду гласали за независност. Рим покушава да нас игнорише, али нећемо чекати њихово признавање. Људима је доста економске кризе и Рима”, закључио је он.

Танјуг