Месић не жали због брионског, геноцидног транскрипта, већ би то и поновио

stipe mesic

ЗАГРЕБ – Бивши хрватски председник Стјепан Месић не жали што је обелоданио брионски транскрипт, којег српски правни тим пред Међународним судом правде у Хагу користи као кључни аргумент у процесу против Хрватске, и тврди да би то опет урадио, пише загребачки “Јутарњи лист”.

Реч је о транскрипту око којег су се водиле полемике како је уопште доспео у Хаг.

Према једнима, предао га је управо Месић, иако он тврди да је транскрипте давао само владином Бироу за сарадњу са Хагом.

Члан српског правног тима Канађанин Вилијам Шабас упоредио је брионски састанак Фрање Туђамана и својих команданата уочи Олује, полицијско војне акције с почетка августа 1995. године, са злогласним нацистичком Ванси (Wаннсее) конференцијом 1942. године.

Упитан како коментарише чињеницу са Шабас ту тезу темељи на основу брионских транскрипта које је Месић пронасао на Пантовчаку након Туђманове смрти, бивши хрватски председник каже:
“То је јако претерано и нема везе с чињеницама. Поређење са оним што се догађало у Олуји и у Трећем Рајку напросто нема смисла и тотални су промашај”, навео је Месић.

Он, наме, тврди да је питање које се поставља о брионском састанку Хаг већ апсолвирао.
“О тој теми више нема шта да се говори, а то би морали да знају и правници који се баве српском противтужбом”, навео је Месић.

Упитан да ли му је жао данас што је отворио Туђманове архиве, Месић каже да није и да би то поново урадио.
“Не. Отворио сам оне транскрипте који су указали на то да су се одлуке доносиле тамо где то није смело”, истрајан је Месић.

На констатацију да српска одбрана сматра да би Туђман, да је жив, вероватно био оптужен за геноцид, Месић каже да то “нема смисла постављати на тај начин“.
“То улази у причу – шта би било кад би било”, сматра Месић и додаје да је “са чишћењем хрватских територија први почео Милошевић” и то је, како каже, крај приче.

Бивши хрватски председник и последњи председник СФРЈ не пориче да је злочина било и на хрватској страни, али каже да су починиоци углавном процесуирани, а они који нису, тврди, да ће бити.

Месић очекује да ће Србија у МСП-у бити осуђена за геноцид, јер су, како каже, хрватски аргумент много јачи од српских.

Танјуг