Украјина: Амерички специјалисти за психолошки рат режирају сукоб

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

ПЕНТАГОН је крајем седмице саопштио да администрација председника САД Барака Обаме може да пошаље украјинској војсци само помоћ у храни, али не и у оружју и другој војној техници, јер не жели да се распламса конфликт са Русијом. Али, није никаква тајна да су амерички плаћеници одавно стигли у Украјину. Смењени руководиоци украјинских тајних служби категорички тврде да је америчка амбасада била центар у коме су се окупљали главни организатори крвавих сукоба на Мајдану у центру Кијева.

Мало ко може да поверује у оправдања Вашингтона да они не могу да забране приватним агенцијама да шаљу пензионисане официре, али и друге ратнике са великим искуством у Украјину. Све је то, ипак, под контролом америчких тајних служби које воде акције да на власт дођу људи који су по њиховој вољи.

Према сазнањима руске војне обавештајне службе, први амерички инструктори који су стигли у Украјину су официри везе који су се преобукли у униформе украјинске војске, као и специјалисти за психолошки рат. Они саветују домаћине како да се кроз медије шире лажи о руској интервенцији, што касније, по већ уходаном сценарију, одмах преузимају западне моћне агенције и ТВ канали.

СНАЈПЕРИСТЕ ЗАШТИТИО АНДРЕЈ ПАРУБИЈ -Мени су се обратили људи из „Десног сектора“ и „Слободе“ да наша група „Алфа“ очисти зграде у којима су били снајперисти – каже Јакименко. – Значи да они или нису знали, или су хтели да имају алиби за гађање снајпериста. Полиција је била спремна да пошаље групу „Алфа“ да похвата снајперисте, али они нису могли да уђу на Мајдан који су држали демонстранти. На трг су могли само људи и оружје које пропусти командант Мајдана Андреј Парубиј.

Јасно је да ни руске тајне службе не мирују, већ чине све да открију планове и акције својих противника. Хакери су у Украјини провалили електронску комуникацију официра украјинског Генералштаба Игора Процика, начелника Одељења за војну сарадњу при Генералштабу Украјине, па је јавност из медија могла да сазна како се режира пропагандна акција о којој је касније Вашингтон требао да „забрунда“.

Помоћник америчког војног аташеа у Кијеву потпуковник Џејмсон Грешем саветовао је да бојовници „Десног сектора“ (група „активиста“ са Мајдана) изведу акцију у којој би све било као на филму, али без људских жртава. Он је послао писмо Игору Процику у коме га саветује да се што пре почне са акцијама, јер време истиче, а све се мора обавити пре референдума на Криму. Игор Процик прослеђује задатак Василију Лабајчуку, координатору „Десног сектора“, који је и један од лидера партије „Тризуб“. Мета је била аеродром 25. авиотранспортне украјинске бригаде у Мелитопољу. Да бригада не би претрпела осетну шету, акцију је требало извести на авионима који су већ оштећени.

– Акција се мора направити до 15 марта. Добићете бројеве авиона – поручио је Процик Лабајчуку. – Све треба да изгледа као прави напад руских специјалаца. Ми ћемо упозорити команданта бригаде. Ви се повежите са Пашком Тарасенком из партије „Слобода“, који се налази тамо. За време акције се мора разговарати само на руском.

На њихову жалост, акција им је пропала јер су на време проваљени.

Бивши руководилац Службе безбедности Украјине генерал-мајор Александар Јакименко (50), који је успео да побегне у Русију, оптужио је пред ТВ камерама америчке дипломате у Кијеву да је у њиховој амбасади био центар који је руководио нередима и државним ударом.

– Снајперисти су почели да гађају са зграде Филхармоније – казао је Јакименко. – За ту зграду је одговарао командант Мајдана Андреј Парубиј, који је сада секретар Савета националне безбедности Украјине. Са те зграде, осим снајперима, гађали су и из аутоматског оружја. Прво су подржавали оружани напад на полицију, а онда су циљали и оне који нападају полицију. Када је утихло, из зграде је изашло двадесетак добро одевених људи са торбама за преношење снајперског оружја. То су сви видели.

Он додаје да нове власти у Кијеву сада неће признати и тражити те најамнике, јер би тако себи копале јаму.

Јакименко истиче да је командант Мајдана Андреј Парубиј радио у сагласју са олигархом Петром Порошенком, бившим министром одбране Украјине Анатолијем Гриценком и још неколицином политичара, који су испуњавали све што су се договорили у америчкој амбасади.

Није било дана да они нису били у амбасади САД у Кијеву – рекао је Јакименко, који је један од првих пет људи на црној листи за ликвидацију, сачињеној на Мајдану.

СТЕНОГРАМ

КО је имао прилику да чује или чита стенограм разговора америчких дипломата о томе ко би и шта требало да буде у новој украјинској влади, јасно му је колико је у праву генерал Александар Јакименко када каже да је наивна прича како је Мајдан одлучивао ко ће ући у ново руководство Украјине. Њих су одредили у америчкој амбасади у Кијеву, а све остало је било политичко позориште у коме су гинули епизодни „глумци“.

Новости