Руси су већ тихо извукли свој новац са Запада

East-West

Јуче смо вас известили да је, према недељним подацима Федералних резерви, рекордан износ од око 105 милијарди долара у обвезницама већ продат или једноставно прерасподељен ( што је у политичком смислу иста ствар) из депозита у Федералним резервама, чиме је укупан износ америчких вредносних папира који се држе у Федералним резервама дошао до нивоа који није виђен још од 2012 године. Иако за то може бити оптужена Кина, због сугестије да ће повући доларске обвезнице које скоро доспевају, далеко вероватнији кандидат је Русија, која је, као што је познато, већ имала скромније испаде са Западом у целини, финансијским системом посебно. Испоставило је да је оно што су руске званичне институције могле урадити са својим америчким обвезницама (а што нећемо поуздано знати до јуна) био само почетак. У ствари, као што Фајненшел тајмс извештава, у тихим и не тако тихим припремама за скоро сигурне финансијске санкције (које би укључивале замрзавање рачуна и конфискацију имовине после кримског референдума) – потуљени Руси, читај олигарси, већ су повукли милијарде из западних банака, тако чинећи највећи западни гамбит – са одливањем 0,0001 богатства Русије – сумњивим.

Из Фајненшел тајмса:

“ Руске компаније повлаче милијарде из западних банака у страху да ће било какве америчке санкције због кризе око Крима довести до замрзавања имовине, како кажу банкари у Москви.

Сбербанка и ВТБ, руске делом државне банке, као и индустријска предузећа, као што је енергетска група Лукоил, су међу онима који враћају готовину у домовину, од западних кредитора са операцијама у САД. ВСБ је такође отказала планирани самит америчких инвеститора следећег месеца, према изјавама банкара.

Бег је уследио пошто је последњи покушај дипломатских разговора између руског министра спољних послова и америчког државног секретара да се разреше напетости у Украјини окончан без договора.

Тржишта су нервозна пре недељног референдума о отцепљењу Крима од Украјине. Трговци и пословни људи страхују да би то могло да изазове западне санкције против Русије већ у понедељак.

Вероватно хоће. И примораће Русију да се далеко активније укључи у билатералну трговину с Кином и да на крају у трансакцијама користи рубљу или ренминби ( јуан – прим. прев. ), а заобиђе долар. Можда ће чак користити злато, нешто што су цене жутог метала нањушиле ове недеље, дижући се на рекордне висине у последњих шест месеци. То ће исто тако финансијске везе између две робно богате државе учинити још ближим, истовремено даље отуђујући „империјалистичког ђавола“, САД.

Наравно, Запад мисли као Запад, претпоставља да све што је Русији важно јесу цифре на закључивању Московске берзе, верује да ће  одговарајући пад руских акција бити довољан да застраши Путина. Најзад, једино о чему свако у САД брине јесте да је S&P 500 (берзански индекс – прим. прев.) још једном закључен на рекордној висини, јел тако ?

Оно што Запад није схватио, као што смо предвидели пре месец дана, јесте да је Путину неупоредиво важније да има високу цену робе, пре свега нафте и гаса, него да гледа како илузија богатства, пипир звани акција,  достиже рекорде свих времена. Посебно зато што у Русији још мањи део становништва брине о дневним осцилацијама на берзи. А што се тиче олигарха, ако постоји неко ко би био одушевљен да види негативан утицај на њихову моћ, богатство и утицај, макар само накратко, то је сам Владимир Владимирович, кога је Запад још једном масовно погрешно проценио. Да не помињемо да ће општа популација бити још одушевљенија и да ће Путинов рејтинг бити још већи, ако ови милијардери, пајтоси Запада, пате због њега, нека то буде и само мало.

( Овде би био ред споменути наводну лакоћу с којом ће Обама замрзнути имовину неколицине корумпираних руских милијардера, док су врло арогантни Американци, који су цео финансијски систем довели скоро до колапса, сада богатији него икад.)

У међувремену, неки од олигарха су ефикасно дочекали изазов. „Блумберг“ извештава:

„Алишер Усманов, најбогатији човек у земљи, контролише свој највреднији ресурс, Металоинвест холдинг компанију, највећег произвођача руде гвожђа у Русији, кроз три независна предузећа, од којих је једно на Кипру, држави чланици ЕУ. Шесдесетогодишњак такође поседује вилу Викторија у Лондону коју је 2008 године купио за 70 милиона долара – према извештају Сандеј тајмса од 18. маја 2008 године. Усманов је од почетка кризе изгубио 1,5 милиона долара – према процени „Блумберга“.

„Забринути смо због могућих санкција против  Русије, али не видим никакве драматичне последице по наше пословање“, рекао је Иван Стрешински, директор USM Advisors LLC која управља имовином Усманова, укључујући акције у Megafon OAO и Mail.Ru Group Ltd. , приликом данашњег (14. март) интервјуа у Блумберговој московској канцеларији.

„Приход Mail.Ru и Мегафона долази из Русије, а људи неће престати да зову и користе интернет“, рекао је он. Металоинвест се можда суочава са затварањем на европском и америчком тржишту, али то може да преусмери продају ка Кини и другим тржиштима.“

Ал’ га уради, Обама, само си Русију и Кину натерао да буду још блискије ! Шта више, не би требало да буде изненађење да, док Руси повлаче свој новац са Запада, западним фирмама почне да измиче тло под ногама.

Даље „Блумберг“:

„Један виши московски банкар је рекао да се 90 одсто инвеститора понаша тако као да су санкције већ на снази, додајући да је то „исказивање мудрог менаџмента“.

Ови потези представљају налиличје очигледнијег повлачења западног новца са руског тржишта, евидентног током последње две недеље.

Трговци и банкари кажу да су америчке банке нарочито велики продавци руских обвезница. Према подацима Банке за међународна поравнања, америчке банке и међу њима менаџери средстава имају 75 милијарди долара изложених Русији.

Џозеф Дајан, шеф тржишта на БЦС-у и један од највећих руских брокера, каже: „Била је прилично ружна слика руских обвезница у последњих неколико дана и нешто од тога има везе са смањеним излагањем међународних банака.“

Иако стране банке још нису почеле да масовно секу кредите руским компанијама, банкари кажу да се пола туцета живих послова пржи као у паклу док зајмодавци чекају да виде колико ће казнене бити западне санкције.

Дакле, суштина је да је Русија, мислећи неколико потеза унапред, повукла највећи део својих средстава са Запада – и зашто да то не уради. Подсетимо се да је пре годину дана откривено да су ти исти Руси, који су наводно требали да буду кажњени на Кипру, углавном повукли своја средства пре “ bail in“-а: склони су да знају шта се спрема. Обични грађани Кипра, који ништа лоше нису урадили, били су ти који су највише оштећени.

И тако, док чекамо на већ познати руски одговор, питамо се колико је тачно обрнуто: колико је спреман Запад, посебно Европа, да опстане у свету у којем је Немачкој одсечена трећина потребног гаса ? Једва чекамо да сазнамо почетком следеће недеље.

Аутор: Тајлер Дарден
Извор: http://www.zerohedge.com/news/2014-03-14/russians-have-already-quietly-pulled-their-money-west
Превео: Александар Јовановић