Бранко Драгаш за јерменске новине: Треба нам народни капитализам уместо предизборних лажи

branko dragas

Јерменски новинар и сарадник „Срби на окуп“ је интервју са Бранком Драгашем направио поводом првог Српско-јерменског пословног форума одржаног у Јеревану 12. марта ове године. Скраћена верзија текста је објављена у јерменском медију News.am и руском Novostink.ru.

Пратимо дуго Ваш рад, молим Вас, реците нам какве су Ваше економске прогнозе за Србију?

–    Србија је банкротирала. То нико не сме отворено да каже, осим мене. Залажем се још од 2009 да се прогласи банкрот, подвуче црта и спречи даље задуживање државе. Нико од политичара то не сме да изговори, јер се плаше да не изгубе бираче. Грађани су без посла, без пара, задужени и све сиромашнији. Политичари настају да лажима допингују грађане. То је најбоље показала ова изборна кампања. Исте лажи и обмане. Грађани ће скупо платити своју поводљивост политичком олошу.У овој години доспева за враћање 1 милијарда евра камате, 4 милијарде евра главнице и буџетски дефицит је 2,5 милијарди евра. То је укупно 7,5 милијарди евра, док је укупан приход једва 8 милијарде евра. Значи, Србија је банкротирала и то треба одмах објавити.

Ви предлаже да се уведе банкрот. Грађани се тога плаше. Можете ли нам објаснити шта значи банкрот?

–     Државе су до сада банкротирале преко 250 пута. Шпанија 13 пута, Немачка 8 пута и Грчка је годинама у неком банкротираном стању. Грађани не треба да се плаше када држава прогласи банкрот, јер се то односи на државне финансије. Грађани су већ банкротирали, само то крију. Када прогласимо банкрот државних финансија, онда подвлачимо црту и тражимо: прекид сваког даљег задуживања, репрограм дугова и увођење привремених мера у државне финансије. Банкрот је спасоносан, јер се признаје реалност и прави план за излазак из пропасти.

Привремене мере? Можете ли то да нам објасните?

–     Када се прогласи банкрот, уводе се одмах привремене мере у државу. То значи да читава администрација и сви који нису од стратешког значаја за државу, а који примају плате на буџету, добијају годину дана просечну плату из привреде и могућност бесплатне едукације за преквалификацију за рад у приватном сектору. Данас имамо 1 милион људи који примају паре на буџету, потребно је да остане свега 350.000 запослених на буџету, док ће сви остали бити на режиму привремених мера и на преквалификацијама. Државна администрација се компјутеризује и добијамо јефтину и ефикасну државну управу. Држава модернизује здравство, просвету,правосуђе, војску и полицију, рационализује њихов рад, смањује непотребна администрирања и повећава плате у овим областима, тако да зауставља одлив врхунских стручњака. Тако ћемо , рецимо, сачувати наше најбоље хирурге и врхунске специјалисте да се не иселе у потрази за бољим животом, што би угрозило животе милионе људи у Србији. У мом економском плану спаса здравства водећи хирурзи би имали плате 10-15000 евра…

Да ли је то могуће? Одакле новац?

–     Уштедама се зарађује највећи новац. Ако одмах укинемо 136 непотребних Агенција и те људе преквалификујемо за рад у привреди, остаје нам годишње 830 милиона евра. За тај новац можете да запослите 207000 нових радника у привреди. Ако зауставимо крађе на тендерима у држави, може да се уштеди 1,5 милијарди евра годишње. За тај новац можете да запослите 475000 нових радника у привреди. Напомињем, у периоду 2001-2014 у здравство је убачено 16 милијарди евра. Где је тај новац? Покраден! Новим здравственим менаџментом можемо да обезбедимо да здравствена заштита буде бесплатна за све држављане Србије и да се укидају здравствене књижице. Нема више чекања код лекара и превентивно искорењујемо многе болести. Исто то можемо да направимо у виталним државним службама: просвети, правосуђу, војсци и полицији.

Мислите да све може из уштеда?

–     Нисам рекао све. Навео сам да се рационализацијом може доста уштедедети новца, који ће бити пребачен у виталне секторе функционисања државе. Молим Вас, Србија има 30 000 службених аутомобила и увођењем банрота све се то распродаје, осим нужно потребног за функционисање државне управе. Посланицима се плате смањују на просечне у привреди, не смеју да буду чланови управних одбора и сви управни одбори више нису плаћени. Драстичним кресањем државних расхода можемо да поништимо буџетски дефицит од 2,5 милијарди евра. Опет, док све то радимо, стварамо простор за повећавање производње и запошљавања…

Како?

–   Престали смо да се наркомански задужујемо и престали смо да лудачки трошимо државне паре. На тај начин смо државну касу довели у равнотежу. Нема трошења изван остварених прихода. Уводе се финансијски семафори у свим градовима да грађани прате стање дуга, прихода и расхода. На тај начин грађане увлаћимо у вођење финансија државе. Грађани ће тако пратити како се прикупља и где се троши њихов новац. Новац за покретање привреде и запошљавање грађана можемо наћи у унутрашњим ресурсима и привлачењем финансијских инвеститора. Унутрашњи ресурси су : укидањем динарске и девизне обавезне резерве може се ослободити 4 милијарди евра из НБС и тај новац се по стопи од 3% годишње пласирати у привреду и запослити 1 милион радника на тзржишту. Тачно нам је толика незапосленост. Значи, једним потезом можемо наћи капитал за запошљавање. По разним основама држава своје депозите држи код НБС у износу од 1 милијарде евра и тај новац се мора ставити у Банку за развој Србије- БРС за финансирање пројеката по стопи од 3% годишње, што би запослило 250.000 нових радника. У платном промету годишње губимо најмање 1,2 милијарде евра, због неликвидности система, непродуктивног лежања новца и других административних глупости, па ће увођењем ЗОП-а доћи до убрзавања новчаних токова. Тако ће привреда добити неопходнуи потребну ликвидност. Проблем ликвидности система се решава за недељу дана. Политичари не знају да покрену производњу, запосле народ и реше неликвидност система. Заправо, политичари ништа не знају.

Који су спољни ресурси финансирања?

–     Нема више узимања кредита и задуживања. Политичари и естрадни аналитичари не знају шта се дешава на светском финансијском тржишту. ФЕД и ЕЦБ лудачки штампају долар и евро. Новца има у обиљу. Оних 1% најбогатији не знају шта да раде са новцем. Плаше се да остану у папиру или електронском новцу. Нудим им да пребаце виртуелни новац у реалну економију. То је једини начин да заштите папирни новац од пропасти. Многи то почињу да схватају. Прошле године је 200 милијарди евра побегло из Швајцарске. Где су завршили? У Азији, у Лондон ситију . Зашто ми нешто нисмо привукли у Србију? Зато што имамо неспособне политичаре. Дилетанте. Сваки дан се на берзама света окреће десетине хиљада милијарди девиза. Зашто ми тај слободан капитал не привучемо у Србију? Зато што имамо политички олош на власти, који је научио да лаже и краде. Њих Србија не занима. Сви политичари су исти. Раде против интереса грађана. Они не схватају да имамо јединствену прилику да направимо убрзани привредни развој и да за пет година извучемо државу и народ из сиромаштва….

Пет година? Да ли је то реално?

–     Јесте. Проблем је што нам неспособни политичари нуде стопе раста од 2% годишне. То значи да ће се Србија за 50 година вратити у 1989 годину. За то време ће се други толико развијати да ћемо ми бити најсиромашнија држава у Европи. На основу наших ресурса –  4,9 милиона ха обрадиве површине, на којима можемо да правимо 100 милијарди евра извоза, на основу наших енергетских потенцијала, празних хала у које треба донети опрему, на основу 1 милион незапослених и 1 702 000 погрешно и недовољно запослених, те на основу наших 4 милиона људи у расејању, тврдим да ми можемо, привлачећи слободан новац из света, да се развијамо са рекордни стопама развоја. Привредници са тржишта знају о чему причам, знају да можемо да се развијамо стопом 50-100% годишње, јер нам је почетна основица ниска, док су потенцијални капацитети огромни, па нудим грађанима такав избор…

Невероватно?!? Извините, али делује нестварно?

–       Понављам врло је ниска основица са које крећемо. Наш БДП приказују на надуваних 34 милијарди евра, реално је он на 16 милијарди евра, али прави БДП, када се примени строги критеријум одређивања БДП, не прелази 10 милијарди евра. Зато је већина грађана незапослена и сиромашна. Ја нудим грађанима да их упослимо и да зарадимо бољи живот на тржишту. Визија нам је да имамо 230 милијарди евра БДП и да то постигнемо за мање од једне деценије. То је пут изласка Србије из агоније. Имам оперативан програм за спас Србије и стручњаке из Економског покрета који знају и могу да преузму управљање државом.

Какав је став према ЕУ ?

–  ЕУ је банкротирала. Италија је дужна 2700 милијарди евра, Шпанија 1100 милијарди евра, Француска 4600 милијарди евра, Немачка 7500 милијарди евра и Велика Британија 9000 милијарди евра. Следи финансијски слом и социјални, крах евра и долара. ЕУ ће се распасти. Она је слична Југославији. Грађена је на нереалним економским проценама. Све је било лажно. Бриселска вавилонска бирократија је увела неофашизам и уништава националне државе, националне економије и грађане ставља у дужничко ропство.

Ви се ,дакле, залажете да Србија не уђе у ЕУ?

–    Србија не треба да уђе у ЕУ, јер нема интереса да се укрца на Титаник који тоне. Србија је толико уништена због примене неолибералног концепта од стране администрације Вашингтона и Брисела, да морамо тражити одлагање нашег присаједињавању банкротираној ЕУ. Требамо одложити наш улаз до 2034 године. За то време треба да се развијемо да БДП буде на 230 милијарди евра. То значи просечна плата 4 000 евра, пензија 2 500 евра, бесплатно здравствено осигурање, бесплатно образовање и социјална сигурност за све оне који не могу да раде. Морамо да искоренимо бескућништво, просјачење и да обезбедимо све који не могу да раде. Треба обезбедити 700 000 инвалида. Многе од њих можемо да укључимо у преображај привреде и да они зарађују на тржишту и буду социјално укључени у друштво.

Какав је однос са Русијом?

–     Срби су најстарији народ на свету. Ми смо Европи дали културу. Писменост и језик. Сви Словени су се некада звали Срби. Руси су настали из тог заједничког словенског корена. То никада не можемо да заборавимо.  За нас, Србе, пресудно је важно да Русија буде империја. То је једини начин да заштитимо наше интересе, јер смо видели од 1989 како САД као Империја у растројству уништава националне државе и национални суверенитет. То ради Фамилија која је данас Велики инквизитор у смислу Достојевског. Русија нам је дала привилегију да имамо царинске погодности у односу на друге земље, нажалост, ми то ништа нисмо искористили. Марионетска влада у Београду, све владе од 2000 до данас, раде против интереса државе и нације, спроводећи неолиберални концепт, смишљен у Вашингтону. Србија мора да одбаци тај концепт и да се ослони на сопствене снаге. Србија не треба да буде руска губернија, јер смо независна држава, не неутрална, како прича Коштуница, јер је то глупост, ми смо суверена држава која има свој политички интегритет. Србији је важно да има добре односе и са Кином, Индијом, Бразилом и посебно са Африком. 21. је век Африке. Наравно, наша лидерска позиција на Балкану мора да се докаже кроз убрзани привредни развој.

Ваша предвиђања последњих три деценије су се показала тачна. Реците нам телеграфски, шта се дешава после избора?

-Курта и Мурта ће заједно направити владу. Србија ће доживети банкрот. Не можемо да плаћамо толике обавезе. Државна каса ће бити празна. Неће бити исплате пензија. Милин људи ће остати без плата. Незапосленост све већа. Социјални слом грађана. Социјални криминал на улицама. Политички крах нове владе. Избори нови до краја године. Тада је важно да победи ЕКОНОМСКИ ПОКРЕТ и да се формира Влада Националног спаса.

Суморно?

–   Реално.

Ви верујете да нам има спаса?

–   Наравно! Почело је буђење грађана. Гладни не слушају никакву идеологију. Незапослени верују само у економску причу. Само у оне који могу да их запосле. Нудим грађанима нову политичку идеју и нови економски концепт.

Која је то нова политичка идеја?

–    Директна демократија. Политика без професионалних политичара. Дигитална директна демократија у електронском добу.

А економски концепт?

–   Народни капитализам. Друштво у коме способни зарађују и  друштво које је социјално обезбедило све чланове друштвене заједнице. Уместо да се свађамо и очајавамо, треба да се волимо и да правимо паре.

Какво је Ваше мишлење о будућности Царинске Уније. Јерменија жели да се придружи Унији, без заједницке границе са Русијом. Шта мислите о могућности придружења и Србије, потенцијалним плусевима и минусима од тога?

–  ЕУ је погрешна економска творевина. Она је банкротирала. Само то нико не жели
да призна. Бриселска бирократија је Вавилонска кула корупције и незнања. Она мора да
се распадне.

ЕУ је стара госпођа, која нема више животне снаге. Све животне сокове је изгубила. Смисао живота је изгубио роботизован европски човек. Због тога се мора вратити изворнимевропским вредностима , који су настали пре 7522 година на Балкану.

Друго, ЕУ нема енергетски потенцијал и зависна је од сировинских база света.

Треће, ЕУ је презадужена. Италија дугује 2700 милијарди евра, Шпанија 2100 милијарди евра, Француска 4600 милијарди евра, Немачка 7700 милијарди евра и Велика Британија преко 9000 милијарди евра. Европске државе то не могу да врате. Следи КРАХ евра.

Зато је важно да и Србија и Јерменија имају своју сопствену валуту. То је пресудно важно да би се сачувала независност и суверенитет наших држава.

Ја имам економски програм за Србију, који може да спаси Србију из садашње катастрофе. Исто, то могу да направим, заједно са стручњацима из Јерменије, за вашу државу. Битно је схватити да треба протерати ММФ и Светску банку. Мора се променити неолиберални концепт шок терапије и направити економски програз за народни капитализам у коме ће расти средња класа, у коме неће бити сиромаштва, просјачења и беде и у коме ће се успешни, вредни и предузимљиви људи богатити на тржишту.
За такво друштво  се залажем.

21. век припада Истоку. Од Балкана до Кине. Од Сибира до југа Африке. То су тржишта будућности.
Евоазијска унија је одговор на пропаст ЕУ.
Јерменија и Србија треба да пристану да уђу у царинску унију са Евроазијском унијом.
То значи да ми треба да задржимо нашу државну самосталност , да сами водимо своју економску политику, али да
направимо јединствено заједничко тржиште у коме неће Москва, као Брисел, да нам нацистичким методама намеће идиотизам стандардизације; за гајење купусса морате да прочитате књигу од 300 страна, него да имамо слободу предузетништва и слободу избора.
То треба да буде стратешка политика Јерменије и Србије.
Ми не треба да постанемо руска губернија, него слободан и независан народ, древни народ са својом традицијом и културом, који сарађује на ширем евроазијском тржишту, без присиљавања неке адмиинистративне силе.

Као председник БАЛКАН БИЗНИС ЦЕНТРА позивам све предузимљиве људе у Јерменији да се повежемо и да радимо у новој економији. Ми сви радимо на проценат од остварене реализације. Имамо 209 канцеларија по свету и тражимо пословне људе у Јерменији да нам се придруже.

Нудим нову пословну философију, која је супротна похлепној отимачини гангстера са Вол Стрита, нудим пословну философију у којој сви заједно зарађујемо и делимо зарађено, јачајаћу наше државе и друштво, јер што је друштво јаче, то смо и ми на тржишту способнији да стварамо више.

Предвидео сам ову кризу.
Нико није хтео да ме слуша.
Криза ће да траје још пет година.
Долар и евро ће пропасти.
Ово је велика игра Фамилије, 13 породица који управљају светом, Криза је смишљена и намерно изведена да би сеотело богатство државама.
Политичари у Србији то, нажалост, не разумеју.
Плаћени су и уцењени да замајавају народ.
Воде народ у понор. Укрцавају Србију на Титаник, који се данас зове ЕУ.

Треба разумети ново доба.
Криза руши све старе предрасуде и погрешна знања.
Избијањем кризе треба да се иновирају знања.
Све дипломе су застареле.
Морамо да учимо за ново доба.

Нудим грађанима Јерменије и Србије нови политички и економски концепт.
Политички концепт је – директна демократија.
Економски концепт – народни или етички капитализам
Верујем у древну снагу наших народа.

О аутору: Арам Гарегинијан jе рођен 26 априла 1986. у Jеревану. Кључем за српску културу му jе био руски језик, коjи у Jермениjи много људи говори (чак и после емиграције 90-их година) и скоро све разумеjу. У студентско време jе развио интерес за српску литературу – међунaродно признате писце (Мешу Селимовића, Ива Андрића, Данила Киша…), али и мање познатe, али не мање занимљиве ауторе, коjима jе ова земља богата. Трагична таjна Балкан, joш несхватљива ми као странцу – односи између народама jедног порекла и jезика.

Александар Јовановић – Срби на окуп