Рафална паљба из седишта „Десног сектора“ у Харкову. Двоје мртвих, двоје рањених, ухапшено 30 екстремиста

???????????????????????????

Рафална паљба из седишта „Десног сектора“ у Хркову. Двоје мртвих, двоје рањених, ухапшено 30 екстремиста. Сутра референдум о припајању Крима Русији, УН данас о резолуцији којом се осуђује референдум, а Кијев најављује потписивање Споразума о асоцијацији са ЕУ.

13.22 – Самозвана Врховна рада Украјине (скупштина) распустила Врховни совјет (скупштину) Аутономне Републике Крим, јавиле су украјинске агенције.

12.32 – Око 5.000 „калашњикова“, 2.700 пиштоља, 120 пушкомитраљеза и 12 ручних бацача украдено из арсенала у Лавову током фебруара, јавља украјински Интерфакс, позивајући се на изворе у полицији.

12.25 – У Москваи митинг за присаједињење Крима и контрамитинг. Неки учесници приведени јер су носили заставу Трећег рајха, јавља Итар Тас.

Дан уочи најављеног референдума о присаједињењу Кијева Русији, у Харкову ухапшено око 30 екстремиста, због ноћашњих сукоба у којима су две особе погинуле, а најмање две повређене.

Гласачи на Криму сутра на референдуму, који су Запад и украјинске власти прогласили нелегалним, одлучују о присаједињењу с Русијом, док Савет безбедности УН, на предлог САД, данас разматра резолуцију којом осуђује тај референдум.

Операција хапшења екстремиста из радикалне организције „Десни сектор“, који су се сукобили са локалним активистима у Харкову је завршена, изјавио је данас шеф полиције за регион Харкова Анатолиј Дмитријев.

Око 30 екстремиста је ухапшено и полиција сада покушава да утврди њихов идентитет, јер са собом нису имали пасоше, додао је он, пренео је Итар Тас.

У сукобима локалних активиста и екстремиста који су дошли из западног дела земље, две особе су погинуле и најмање две су повређене, потврдио је градоначелник Харкова.

Руска компанија за наоружање „Ростек електронски“ саопштила је синоћ да је изнад Крима срушена америчка војна беспилотна летелица, која је готово неоштећена пала у руке кримских снага самоодбране, пренео је АФП.

Савет безбедности УН одржаће данас ванредну седницу на којој треба да се гласа о резолуцији западних земаља која осуђује одржавање референдума на украјинском полуострву Криму.

Седницу је сазвао САД и дипломате очекују да ће Русија, стална чланица СБ, уложити вето на текст документа. Један западни дипломата је рекао да је најнеизвеснији став Кине која често стане на страну Русије у Савету безбедности.

Самозвани украјински премијер Арсениј Јацењук изјавио је данас да би политички део Споразума о асоцијацији између Украјине и Европске уније могао бити потписан наредне седмице, у петак, 21. марта.

„Управо сам разговарао са председником Савета ЕУ Херманом Ван Ромпејом. Он је рекао да су чланице ЕУ спремне да одрже 21. марта самит о потписивању политичког дела Споразума о асоцијацији“, рекао је Јацењук, а пренео је Би-Би-Си.

Рафална паљба из седишта „Десног сектора“ у Харкову

Представник локалног покрета у Харкову против „Мајданских протеста“ навео је да је ноћ до сукоба у центру Харкова дошло када су се грађани супротставили екстремистима, вероватно из радикалне организације „Десни сектор“, чији су припадници учествовали и у сукобима са полицијом на Тргу Мајдан у Кијеву.

Руска агенција је навела да су екстремисти пуцали из аутоматских пушака са прозора зграде која је седиште „Десног сектора“ и да су се чуле експлозије шок бомби и молотовљевих коктела, који се бацани са другог спрата зграде.

Сукоб је наводно почео пошто су локални активисти самоодбране, који су патролирали градским тргом, приметили сумњиви „фолксвагенов“ комби и покушали да га зауставе, јер је такав комби био укључен у пуцњаву 8. марта, када је један антимајдански активиста рањен.

Пошто је возач одбио да се заустави, активисти су појурили за комбијем који се упутио до зграде, где се налази канцеларија „Десног сектора“, и до пуцњаве и сукоба је дошло када су активисти покушали да уђу у зграду.

„Десни сектор“ је радикална организација чији активисти су учествовали у сукобима са полицијом током антивладиних протеста у Кијеву, који су почели у новембру 2013. када су власти одбиле да потпишу споразум о придруживању са Европском унијом, због жеље за „ближим везама“ са Русијом.

РТС – СРБИ НА ОКУП