Енвер Хоџај: Заједнички конзулат ткзв. Косова и Албаније у Милану и Камбери

Enver-Hodžaj

Такозвани министри спољних послова Косова и Албаније Енвер Хоџај и Димитар Бушати потписали су данас споразум о отварању заједничких конзулата, а први ће ускоро почети да ради у Милану и Канбери, саопштило је „Министарство спољних послова Косова“.

„Направићемо и корак даље од ове две земље и брзо цемо видети у којим још земљама можемо имати заједничке конзуларне службе,“ казао је Хоџај.

Он је додао да је поред дипломатске, економска сарадње у фокусу односа између Косова и Албаније.

„Албанија је за нас важан партнер у регионалној сарадњи и данас смо разговарали о томе каква нам је подршка Албаније потребна за учлањење Косова у неке од важних регионалних организација,“ казао је Хоџај.

Такозвана Влада Косова ће убрзо, како је најавио, донети одлуку о учешћу у фонду за изградњу породилишта у Прешевеској долини.

Бушати, који је данас боравио у посети Косову, казао је да се Албанија залаже за „стратегијску сарадњу“ са Косовом која је у функцији стабилности у региону и европских интеграција.

„Као чланица НАТО тражили смо и тражицемо успостављање институционалних односа између НАТО и Косова, онако како то ради ЕУ без обзира на процес признања,“ рекао је шеф дипломатије Албаније.

Бета