Епископ или падобранац?

jovan culibrk

Епископ липљански Јован (Ћулибрк), викар Београдско-Карловачке архиепископије Српске православне цркве је стигао у пријатељску посјету Кемеровској области – Кузбасу (једном од највећих налазишта угља на свијету). На дар гувернеру и вјерницима предао је икону свете великомученице Варваре – небеске покровитељке рудара, коју је освештао патријарх Иринеј, саопштава sibdepo.ru/news/.

Владика Јован се овом приликом срео са Митрополитом кемеровским и прокопјевским Аристархом, који се налази на челу Кузбаске митрополије, затим са гувернером  А.Г. Тулејевим. Посјетио је коп „Черниговски“ и Кузбаску православну богословију. Осим тога, владика учествује у богослужењима.

Како је речено из прес службе Кузбаске митрополије, владика се налази у Кузбасу да би указао духовну подршку репрезентацији Србије на свјетском купу у падобранско-скијашком биатлону (пара-скију) које се одржава од 11. до 16. марта на територији Среског ски-туристичког комплекса „Танај“. Пара-ски је најплеменитији биатлон, гдје спортисти истовремено покоравају двије стихије: ваздух и планину.

jovan culibrk1

Владика Јован је свој 216. скок уписао управо на овом такмичењу. Иако није учествовао у такмичењу, његов скок је био подршка другим спортистима. Јак вјетар умало није  прекинуо такмичење, али Епископ се осмјелио и скочио са својим пријатељима  падобранцима са висине од четири хиљаде метара. Сјутра владика Јован планира да служи Литургију пређеосвећених дарова у кемеровском знамењском катедралном саборном храму.

Са руског: Марија Живковић

Извор: sibdepo.ru/

Радио Светигора