Руси срушили америчку беспилотну летелицу изнад Крима

bespilotne-letilice

СЕВАСТОПОЉ – Америчка беспилотна летелица за надзор, пресретнута је данас изнад области Крима у Украјини, саопшстиле су руска војска и компанија за извоз оружја „Ростек“.

„Беспилотна летелица налазила се на око 4.000 метара висине и није била видљива са земље“, навео је „Ростек“, додајући да је „дрон, готово нетакнут, пао у руке одбрамбених снага“.

„Ростек“ је у саопштењу додао да је произвео опрему помоћу које је летелица срушена, али није прецизирао ко је том опремом управљао.

Компанија је на свом сајту објавила и да је беспилотна летелица, чију је слику такође поставила, припадала 66. Америчкој извиђачкој бригади, стационираној у Баварској.

Русија не планира да изврши инвазију на југоисточну Украјину, али ће поштовати резултат референдума, изјавио Лавров после разговора са Керијем. „Нема заједничке визије“ Русије и САД по питању Украјине, саопштио Лавров, док је Кери поновио да САД неће признати референдум, као и да Русији следе санкције ако се референдум одржи.

Русија не планира да изврши инвазију на југоисточну Украјину, а Москва ће поштовати резултат референдума о статусу Крима који се одржава у недељу, изјавио је у Лондону шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, уз оцену да ако је Косово посебан случај, онда и Крим треба да буде посебан случај.

„Руска Федерација неће и не може да има било какве планове о инвазији на југоисточне регионе Украјине“, рекао је Лавров после разговора са америчким колегом Џоном Керијем.

„Кад је реч о референдуму, председник Русије је већ изнео наш став по том питању рекавши да ћемо поштовати одлуку народа на Криму и да ћемо изнети наш став када будемо знали резултате“, рекао је Лавров, додавши да су било какве даље спекулације бесмислене, наводи Итар-Тас с.

Како су пренеле агенције, шеф руске дипломатије је после разговора са америчким државним секретаром рекао да нису превазиђена неслагања Москве и Вашингтона када је реч о ситуацији на Криму.

После вишечасовних разговора са Керијем, Лавров је новинарима рекао да „нема заједничке“ визије Русије и САД по питању Украјине.
„Русију не треба кривити за ову кризу, а Украјину не би требало присиљавати да направи погрешан избор“, истакао је Лавров, наводи Итар-Тас с.

Одговарајући на питање новинара због чега су неке западне земље признале право Косову на самоопредељење, а не желе то да признају народу Крима, Лавров је одговорио да су му западни партнери рекли да се у таквим ситуацијама разматра „од случаја до случаја“.
„Ако је Косово посебан случај, онда је и Крим посебан случај, једнако посебан“, рекао је он.

Лавров је, такође, изјавио да Крим за Русију значи много више него што су то Комори за Француску или Фокландска острва за Британију. Он је казао да се нада да западни партнери схватају да је ово заиста случај који не може бити посматран одвојено од историје.

Министарство спољних послова Русије позвало је ОЕБС да одустане од „двоструких стандарда“ и да размотри позив власти Крима да учествује у праћењу референдума 16. марта. Ловачки авиони и хеликоптери морнаричке авијације руске Северне флоте почели са извођењем летова са палубе носача авиона у Средоземно мору југозападно од Кипра.

Кери је, на заједничкој конференцији за новинаре после шест сати разговора са Лавровим, рекао да му је руски шеф дипломатије „јасно ставио до знања да председник Владимир Путин није спреман да донесе било какву одлуку у вези са Украјином док се не заврши референдум (на Криму) који је заказан за недељу“, пренео је АФП.
„Ратификовање резултата кримског референдума у руском парламенту значиће анексију Крима „кроз задња врата““, рекао је Кери, а преноси Ројтерс.

Према његовим речима, САД и међународна заједница неће признати исход референдума на Криму, који сматрају нелегитимним, а уколико се кримски референдум одржи, Русија ће се суочити са санкцијама.
„Ако се референдум одржи, биће извесних санкција, биће извесног одговора“, упозорио је Кери, пренео је АФП.

Амерички државни секретар је рекао и да је са Лавровим разговарао о забринутости због руских војних вежби на граници са Украјином.
„У атмосфери каква тренутно влада, неопходно је да Русија јасно саопшти шта је сврха распоређивања њених трупа на украјинској граници“, оценио је Кери, преноси Ројтерс.

Кери је рекао да ће одговор бити „још већих размера“ уколико Русија и даље буде појачавала тензије у Украјини и угрожавала њен народ.
„Ако Русија успостави чињенично стање на терену које појачава тензије или које прети украјинском народу, онда ће очито то изискивати одговор још већих размера, а то ће коштати“, закључио је Кери.

Танјуг