Саветник председника Црне Горе за безбедност и одбрану: НАТО битнији од ЕУ

veljovic

ПОДГОРИЦА – Саветник председника државе за безбедност и одбрану Веселин Вељовић изјавио је да је за Црну Гору у овом тренутку важније чланство у НАТО-у, него у Европској унији, док лидер Покрета за промене (ПзП) Небојша Медојевић сматра да одлуку о томе треба донети на референдуму.

За председника Позитивне Црне Горе Дарка Пајовића, међутим, је реалније да то уради Скупштина.
„Али у овом тренутку је чланство у НАТО-у битније, јер ће процес уласка у ЕУ, који је веома битан, трајати дуже“, рекао је Вељовић на скупу о Црној Гори у НАТО-у у полицијском кампу на Златици. Навео је да је идеја о војној неутралности Црне Горе „неисплатива и неодржива“, као и да је безбедан амбијент предуслов за све реформе.
„Чланство у НАТО-у је стратешки важно, не треба лицитирати са датумом пријема, важно је да је Црна Гора посвећена обавезама из евроатлантске агенде“, сматра Вељовић.

Вељовић је рекао да у НАТО не улазе појединци и партије већ друштво. „Морамо бити свесни да уласком у Алијансу постајемо део заједнице најмоћнијих и најбогатијих држава света, а Црна Гора својим скромним капацитетима не може да одговори глобалним изазовима“, тврди он.

Разговарао је, каже, о својој идеји како је могуће допринети чланству у Алијанси. Он је додао да је проценио да треба да се заложи на пољу повећања подршке чланству, и поновио да је тај скуп од појединих медија искоришћен за фабриковање афера.

Медији се, према речима Вељовића, не баве толико евроатлантским интеграцијама колико фабриковањем афера.
„У сектору безбедности треба да имамо људе којима је јасно шта значи НАТО, јер они морају да брину о том питању. Са свим људима треба разговарати како би им било јасно шта значе евроатлантске интеграције“, навео је Вељовић, који је бивши директор Управе полиције.

Медојевић је, како је пренео портал РТВЦГ, поновио да се његова партија залаже да Црна Гора постане чланица НАТО-а, али да о том питању треба одлучивати на референдуму.
”Влада је од раније дезинформисала представнике НАТО-а да је за ратификацију уговору о пријему у тај савез, потребна двотрећинска већина у парламенту, што није тачно, јер је прописано да се о таквим стварима мора одлучивати простом већином”, додао је он.

Медојевић сматра да се о уласку у НАТО мора одлучивати на референдуму, због чињенице да је тај савез бомбардовао Црну Гору. Бомбардовање је, указао је, ”рана којој треба времена да залечи”.
”Грађанима треба све објаснити о аспекту чланства, и допустити им да на фер референдуму, демократски одлуче да ли желе да буду део НАТО-а. У таквој кампањи ПзП би објашњавао грађанима због чега треба да се уђе у Алијансу”, поручио је он.

Функционер Фронта је рекао и да је Црној Гори потребна реформа безбедносних служби, која се мора завршити пре учлањења државе у НАТО.
”Притисак НАТО-а да држава мора да реформише безбедносне службе је разлог због којег грађани требају да буду за улазак у тај савез”, рекао је Медојевић.

Лидер Позитивне Црне Горе, Дарко Пајовић, рекао је да се његова странка залаже за улазак у НАТО због безбедности региона.
”Живимо на Балкану и сваких 30 година на њему избије неки рат, и безбедност је главни разлог зашто држава треба да уђе у НАТО. Не мислим да Црној Гори прети та врста нестабилности, али Балкан и даље није безбедан простор, и никад не можете бити сигурни у шта ће да се претвори неки лидер”, додао је Пајовић.

Он је рекао да је политика 1990-их била сулуда и погубна и да је због тога НАТО бомбардовао бившу земљу.
„Ниједној будућој генерацији се не може гарантовати да неће бити рата осим ако Црна Гора не буде члан колективног система безбедности какав је НАТО”, навео је Пајовић. Најавио је да ће Позитивна покренути мини кампању у којој ће објашњавати грађанима због чега је добро да држава буде у чланству НАТО-а.

Танјуг