Шеик Абдулах: Уједињени Арапски Емирати су срећни што су партнери и Србије и „Косова“

aleksandar-vucic-seik-mohamed-bin-zajed

Београд — Министар спољних послова Уједињених Арапских Емирата шеик Абдулах бин Зајед ал Нахјан састао се у Београду са највишим државним званичницима Србије.

У Председништву Србије прво га је угостио председник земље Томислав Николић који је у разговору с министром спољних послова УАЕ истакао да Србији много значи пријатељство с његовом земљом. Како је саопштила Прес служба Председника Србије, Николић је изразио задовољство одлуком две владе о отварању дипломатско конзуларног представништва.

“Ми смо стабилизовали Србију и допринели политичкој стабилности у целом региону”, истакао је Николић и додао да је економски јака Србија “гарант јаког и стабилног Балкана”.

По речима Николића, деца у Србији “више не морају да се плаше рата, али још могу да се плаше сиромаштва”, те је задатак власти у Србији да тај страх отклони.

Компаративне предности за инвеститоре из УАЕ су, како је казао, географски положај Србије, одлична радна снага и перспектива пријема у Европску унију.

Како је саопштено, шеик Абдулах бин Зајед ел Нахјан је честитао Николићу и руководству Србије због веома брзе и ефикасне стабилизације региона и доприноса помирење међу земљама које су раније ратовале.

Он је изразио очекивање да ће Европска унија што пре прикључити Србију и оценио да је би то била гаранција мира, просперитета и стабилности целог региона.

“Постоје бројне могућности за дугорочну сарадњу у области пољопривреде, индустрије, авијације, али и инфраструктуре и туризма”, истакао је министар спољних послова УАЕ. “Балкан је, много пропатио у последње две деценије и обавеза је међународне заједнице да што више улаже у то подручје ради учвршћивања мира. Срећни смо што смо партнери и Босне, Косова, Хрватске, Албаније. То наше партнерство произилази из тога што поштујемо народ који живи на том подручју. Уједињени Арапски Емирати су срећни што су партнери Србије и са целим регионом желимо да будемо у добрим односима”, рекао је шеик Абдулах бин Зајед ел Нахјан.

Српски шеф дипломатије Иван Мркић наглашава да је у протеклих годину дана реализовано и договорено више емиратских инвестиција у домаћу привреду, потписано више међудржавних споразума и да је Србија отворила амбасаду у Абу Дабију.

“Србија сматра Уједињене Арапске Емирате изузетно важним пријатељем и партнером и ми смо снажно опредељени да и убудуће развијамо још дубље пријатељске везе”, рекао је Мркић.

Иван Мркић и шеик Абдулах бин Зајед ал Нахјан потписали су споразуме о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, о ваздушном саобраћају и о оснивању Мешовитог комитета за сарадњу.

Родић и Бин Зајед ал Нахјан константовали су да досадашњи развој односа двеју земаља представља одличну основу за интензивирање сарадње у области одбране.

На састанку је истакнуто и да су успостављени “почетни облици сарадње на нивоу војнобезбедносних агенција, Војне полиције и специјалних јединица, као и у области информационо-комуникационих технологија и сајбер одбране”.

У наредном периоду, сагласиле су се две делегације, потребно је размотрити и могућности сарадње у области војног образовања и медицине.

Шеф дипломатије Емирата разговарће данас и с премијером Ивицом Дачићем.

Две земље су недавно потписале Споразум о зајму УАЕ Србији у вредности од милијарду долара, за који је у Абу Дабију оцењено да ће допринети унапредјењу сарадње и односа измедју УАЕ и Србије.

Б92-Танјуг-Бета-НСПМ