Црна Гора упозорила Русију да се уздржи од једностраних акција на Криму

crna gora

ПОДГОРИЦА – Црна Гора је забринута због најаве промене статуса Крима и позива на уздржавање једностаних потеза који могу да допринесу подизању тензија, саопштено је из Министарства спољних послова и европских интеграција МВПЕИ.

Наиме, референдум о припајању Крима Руској Федерацији би требало да се одржи у недељу 16. марта. Подсећамо да је украјински парламент пре неколико дана изгласао суспендовање референдума о будућности Крима, којег је кримски Врховни савет заказао за 16. март.

“Имајући у виду намеру одржавања референдума о независности Крима и реакције целокупне међународне заједнице, укључујући Европску унију ЕУ, Уједињење нације УН и Г7, Црна Гора истиче забринутост због најаве промене статуса Крима и позива на уздржавање од једностраних потеза који само могу допринети даљој ескалацији кризе и подизању тензија, што може додатно да погорша економске прилике и успори опоравак економије”, нагласили су из МВПЕИ.

Према наводима МВПЕИ одржавање референдума није у складу са међународним правом и законима Украјине, и он као такав не би произвео правне последице, нити би био признат, а довео би до погоршања ситуације у земљи и угрозио међународно-правни поредак и систем.

“Црна Гора истиче забринутост због одсуства интензивног дијалога, позива на његову обнову уз посредовање међународне заједнице и на уздржавање од аката који не доприносе очувању мира и безбедности”, закључено је из МВПЕИ.

Cdm.me