Лидер кримских Татара позвао НАТО да интервенише „као на Косову“

tatarski vodja

23.18 – Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин поручио је данас да Русија не жели рат око кризе у Украјини.

Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин поручио је да Русија не жели рат око кризе у Украјини.

„Русија не жели рат, нити то желе Руси, а уверен сам ни да Украјинци то не желе”, рекао је Чуркин на ванредној седници Савета безбедности УН у четвртак, посвећеној кризи у Украјини, након обраћања премијера прелазне владе Украјине Арсенија Јацењука.

Чуркин је критиковао процену западних сила о кризи у Украјини и ситуацији на Криму и поновио позицију Москве да је украјински председник Виктор Јанукович неуставно свргнут с власти, пренео је АФП.

У осврту на изјаве других амбасадора, Чуркин је рекао да они сликају „идиличну ситуацију”, додавши иронично: „Да није било зле Русије сви у Украјини би живели дуго и срећно.„

Чуркин је стао у одбрану референдума на Криму, рекавши да проистиче из правног вакума у тој аутономној републици, који је настао као резултат „неуставног збацивања владе у Кијеву” прошлог месеца.

Он је такође навео да је на демонстранте и припаднике снага реда током нереда у Кијеву пуцано из канцеларије такозваног команданта Мајдана,пренео Итар- тас с.

22.35 – Лидер кримских Татара позвао НАТО да интервенише на Криму, као на Косову, како би се избегао „масакр“, јавља АФП.

22.15 – Шеснаест повређених током протеста у Доњецку. Младић који је убијен је био на протестима подршке Кијеву, а страдао је од убодних рана, јавља АФП.

Доњецк — Једна особа је погинула, а 10 повређено у сукобима проруских и проукрајинских присталица током одржавања истовремених митинга у Доњецку, на истоку Украјине.

Сукоби су избили када су проруски демонстранти пробили полицијски кордон који је окружио учеснике митинга који се залажу за интегритет Украјине.

Како је пренела Раша тудеј, током сукоба коришћене су и димне бомбе.

Агенција Ројтерс је навела да се неколико стотина људи, који су узвикивали пароле подршке руском председнику Владимиру Путину, сукобили са групом особа које су осудјивале Москву.

Засад није јасно како је једна особа изгубила живот.

Б92