Наша Патка: Вашингтон и ЕУ упозорили Москву: Да је референдум о сецесији легалан био би одржан и на Косову

Keri File

БРИСЕЛ –  Амерички Стејт дипартмент и Савет Европе упутили су последње упозорење Москви да референдум о сецесији Крима није и не може бити легалан. „Да је такав референдум легалан био би одржан и на Косову“, истакли су у заједничком саопштењу државни секретар САД Џон Кери и комесар за проширење Европске уније Штефан Филе.

– Када се Косово отцепљивало, Албанци су тражили од нас да организују референдум, али смо их упозорили да то не би било у складу са Повељом Уједињених нација и Завршним актом у Хелсинкију, али ни са Резолуцијом 1244. А ни по Уставу Србије та покрајина није имала право на референдум за отцепљење. Због свега тога Косово се на наш савет одвојило једноставном одлуком Скупштине – објаснио је Џон Кери, док је Филе озбиљним тоном потврђивао речима: „Јесте, јесте“.

Филе је додао да Русија сада прави управо ту катастрофалну грешку са Кримом која је „избегнута у случају Косова“.

– Неповредивост граница је гарантована Повељом УН и Хелсиншким актом, а и према уставу Украјине Крим нема право да се одвоји, бар не референдумом. Уколико Русија настави са својом инвазионом политиком, Европска унија би могла да прекине куповину јефтиног руског гаса, а недостатак ће нам надоместити наши амерички пријатељи који имају већ спремне контингенте гаса по свега три пута већим ценама – упозорио је Филе.

Кери је још једном истакао да Крим и КиМ не могу да се пореде.

– Они се никако не могу поредити. Не могу већ по томе што је сецесију Косова одобрио и помогао Стејт дипартмент, а Крима није – поентирао је Кери.

Наша Патка – портал који објављује сатиричне вести