Уз помоћ Бошњака, Срби са севера КиМ прегласали Шиптаре?

вулин ракић

ЗАЈЕДНИЦА српских општина на северу Косова и Метохије биће конституисана у наредних месец дана, без обзира на противљења и опструкције из Приштине.

Први корак већ је направљен – у среду увече четири скупштине општина усвојиле су статуте. У Косовској Митровици, после маратонске, осмочасовне седнице, статут је усвојен у „минут до 12“, а двотрећинска већина обезбеђена је захваљујући гласу одборника из редова бошњачке странке, док су албански посланици гласали против.

Како сазнајемо, наредне недеље Управљачки тим требало би да достави одборницима Предлог статута ЗСО. Они ће на текст уложити своје примедбе, након чега следи његово усвајање и коначно конституисање Заједнице.

Приштина се већ огласила, поручујући да је садржина статута за њих неприхватљива и тражи да се текст допуни и промени. Са севера поручују да се то неће догодити.

– Приштини смета што се нигде у тексту не помиње реч „република“. Нашли смо компромисно решење за печат, на коме пише „Косово у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН“, у другом реду је име општине, а у средини грб – каже за „Новости“ Горан Ракић, градоначелник Косовске Митровице.

Едита Тахири је поручила да ће Приштина локалне самоуправе сматрати нелегалним „ако општине не ускладе статуте са законима и косовским уставом“. Ракић узвраћа да Приштина не може да утиче на рад скупштина, јер су они самостални органи.

Председник привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић каже нам да су статути општина са севера идентични када је реч о статусној неутралности:

– Резолуција 1244 је једини правни документ за који се ми везујемо.

Спирић објашњава да су статутом Косовске Митровице дефинисане и катастарске зоне северне Митровице, које обухватају и село Суви До, са засеоцима Горњи и Доњи Суви До.

ПРИЗНАЈУ САМО КФОР

Из Брисела у четвртак није било реакција на могућност да Београд предложи анекс Бриселског споразума, по којем би Косовске безбедносне снаге на северу, као и полиција, одсликавале етничку структуру, а да Срби у тој формацији имају свог регионалног команданта. Ракић за „Новости“ каже да Срби са севера признају присуство само једне оружане силе на овој територији – Кфора.

И. Р. – Д. М. – Новости