Вуловић „осудио“ Србе који су ослободили приведеног Србина у Зубином Потоку (ВИДЕО+ФОТО)

???????????????????????????

ЗУБИН ПОТОК – Ситуација у Зубином Потоку на северу Косова је мирна, али је присуство полиције појачано после синоћњег инцидента у коме су грађани упали у полицијску станицу и ослободили једног од притворених.

Косовска полиција је започела истрагу и блокирала прилазе станици, а канцеларија за Косово и Метохију и градоначелник Зубиног Потока Стеван Вуловић осудили су насиље.

[jwplayer mediaid=“30310″]

Вуловић је раније изјавио да су грађани упали у станицу полиције и ослободили Слободана Соврлића, који је приведен током дана због ремећења јавног реда и мира.

Према незваничним информацијама, током упада причињена је материјална штета, а полиција се поводом овог случаја још није званично огласила.

Вуловић је осудио насиље и оценио да наредни кораци општинског руководства у Зубином Потоку зависе од потеза привремених косовских институција, нагласивши да Срби од тих институција годинама трпе насиље и да је то случај и сада.
„Једноставно немамо поверења у те институције и ово све што се десило је след корака који су се предузимали, а и данас се предузимају од слободно могу рећи криминалних власти из Приштине односно државе у покушају“, казао је Вуловић.

Канцеларија за Косово и Метохију осудила је упад у полицијску станицу и упозорила да се свако насиље, које почине Срби, увек искористи као повод и оправдање за напад на Србе и српску имовину.

Канцеларија за Косово и Метохију зато апелује на Србе у Покрајини да сачувају прибраност, јер су нам разум, мир и стабилност сада најпотребнији, наведено је у саопштењу.

Дачић: Ред мора да постоји, овакво понашање недопустиво

Премијер Србије Ивица Дачић осудио је данас насилно ослобађање Србина из полицијске станице у Зубином Потоку, истакавши да ред мора да постоји.
„Ред мора да постоји и зато такви догађаји нису добри и морају да наиђу на осуду“, рекао је Дачић новинарима.

Он је навео да наши грађани, који тамо живе, морају да схвате да полицију у Зубином Потоку чине Срби који исто тако живе, на том подручју и да се мора успоставити ред.

Дачић је истакао и да су Срби добили легалне и легитимне органе власти и да састав локалне полиције одговара етичком саставу становништва, односно да полицију чине Срби.
„Не знам ко против кога ту протестује, што значи да то нема никаве везе са међунационалним односима“, рекао је он.

Дачић је поново нагласио да ред мора да постоји, истакавши “ да је овакав начин решавања проблема недопустив“. Он је додао да, при томе, не улази у квалификације да ли је тај човек, који је био у полицијској станици у Зубином Потоку, крив или не.
„Као што то не можемо да тако нешто толеришемо овде, у некој нашој Полицијској станици у централној Србији наравно да је то немогуће толеристи ни у Зубино Потоку“, рекао је он.

Упитан о конституисању уЗаједнице српских општина (ЗСО) , Дачић је поновио да „ми идемо ка једном историјском чину – конституисању ЗСО“ коме мора да претходи израда статута

Он је навео и да десет општина које ће чинити ЗСО морају да донесу низ одлука о томе истакавши да је то велики организациони посао. Дачић је додао и да је ЗСО „први легитимни и легални орган који ће после незнам колико година да постоји на КИМ и коју признају и Београд, Приштина, Москва, Брисел Вашнгтон…“

Суспендован заменик командира полиције у З.Потоку

Заменик командира полицијске станице у Зубином Потоку на северу Косова суспендован је због пропуста у обезбеђивању притвореника који је јуче успео да уз помоћ грађана побегне из полицијског притвора, изјавио је данас регионални шеф оперативе косовске полиције Жељко Бојић.

Бојић је у изјави Тањугу рекао да је косовска полиција у Зубином Потоку јуче ухапсила једно лице због ремећења јавног реда и мира али да је након привођења утврђено да је за њим расписана и потерница која је на снази од 2012.године због кривичног дела против међународног особља и оштећења покретне имовине.

Према његовим речима поменуто лице је задржано у помоћном објекту полицијске станице али је „због пропуста полицијских службеника који су обезбеђивали ухапшеног, успео да се удаљи из полицијске станице уз помоћ лица која су испред станице вршила притисак да он буде ослобођен.

После прелиминарне истраге о пропустима предузете су мере привремене суспензије до 48 сати против заменика командира полицијске станице док ће полиција заједно са полицијским инспекторатом спровести даље истражне процедуре како би разјаснили околности овог случаја, рекао је Бојић.
Он је додао да је косовска полиција активирала оперативни план “Челични прстен” ради лоцирања и проналаска осумњиченог лица, као и да је јавни тужилац информисан у вези настале ситуације.

Танјуг

POLICIJSKA STANICA

POLICIJSKA STANICA

POLICIJSKA STANICA