Који ће симболи од сутра бити на општинама на северу КиМ?

zastava-kosova

Седнице скупштина општина у Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, на којима би требало да буду усвојени статути и симболи општина, заказане су за сутра у 17.00.

Координатор Управљачког тима Заједнице српских општина и градоначелник Лепосавића Драган Јаблановић изразио је очекивање да ће статути бити усвојени и додао да је предлог документа на време достављен одборницима.

„Очекујемо да и надлежно министарству у Приштини прихвати наше статуте јер смо се ми у њиховом састављању  базирали искључиво на закону о локалној самоуправи“, рекао је Јаблановић.

Он је објаснио да се статути скупштина општина међусобно разликују, али да су усаглашени по питању печата, на коме је текст за све општине исти: у првом реду пише „Косово у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН“, у другом реду је име општине, а у средини грб општине.

„Усвајањем Статута и симбола скупштина општина створиће се сви технички услови за формирање Заједнице српских општина“, рекао је Јаблановић.

„Приштина није изменила своје законодавство које регулише ту материју, то јест у Уставу Косова не постоје закони који регулишу организацију такве заједнице, а у Бриселу је договорено да Статут и Заједница српских општина буде у складу са законима Косова и европским стандардима“, рекао је Јаблановић.

Он је додао да „не постоји законски оквир на основу кога би се написала преамбула Статута о формирању ЗСО“.

Према његовим речима, уколико Приштина не испуни своје обавезе које проистичу из Бриселског споразума, уследиће консултације скупштина општина са севера Косова с Београдом.

„Ако Приштина мисли да на тај начин блокира формирање ЗСО, ми ћемо свакако пронаћи начин да делујемо, позваћемо се на Бриселски споразум или неке повеље ЕУ“, рекао је Јаблановић.

БЕТА