НАТО започео ваздушне вежбе у близини границе Украјине

nato-war-games-poland.si

НАТО започиње војне вежбе у Пољској са авијацијом која је недавно допремљена у ову земљу. Што се тиче војних вежби на мору, оне су тренутно одложене због лошег времена. Ваздушне вежбе почеле су у уторак у ваздухопловној бази Ласк у централној Пољској и вежбама је присуствовао и пољски председник Бронислав Коморовски.У вежби су учествовали борбени авиони Ф-16, транспортни типа Херкулес.

Председни Коморовски је изјавио да су овакве вежбе изазване догађајима у Украјини како би се Пољска што боље заштитила.

Одлука о разнештању америчких авиона на територију Пољске уследила је после телефонског разговора америчког државног секретара за одбрану и његовог пољског колеге.

После недавних догађаја на Криму, Пољска је затражила од Пентагона  да пошаље додатне борбене авионе у Пољску и Пентагон је реговао веома брзо на наш захтев – каће се у саопштењу пољског министарства одбране.

У понедељак НАТО је дао зелено светло да за извиђачке летове преко Пољске и Румуније како би пратили кризу у Румунији.

САД је такође донела одлуку о појачаној контроли балтичког простора авионима из литванске ваздушне базе. Заједничке вежбе са Румунијом и Бугарском у Црном Мору су за сада због јаких ветрова и невремена одложене, а амерички разарач је упловио у црноморске воде.

За сада Москва не разматра припајање Крима док се референдум тамо не оконча.

РТ – СРБИ НА ОКУП