Чедин плакат „Вакат је“ закачен у дворишту Алтун-алем џамије

2

Нови Пазар – Коалиција окупљена око ЛДП-а злоупотребила је верске објекте у Новом Пазару у политичке сврхе, јер је у дворишту Алтун-алем џамије закачила део предизборног слогана „Вакат је“, односно „Време је“!

Активисти коалиције „Чедомир Јовановић – ЛДП – БДЗС – СДУ“ овај предизборни плакат закачили су пре два дана за кров мектеба, објекта који је предвиђен да у њему децу подучавају вери, а који је Бошњачка демократска заједница Санџака, иза које стоји Муамер Зукорлић, још раније присвојила тако што је ту уселила библиотеку Бошњачке културне заједнице.

У ЛДП-у јуче нисмо могли да добијемо коментар јер функционери те странке Бојан Ђурић и Младен Башић нису одговарали на наше позиве, док лидер БДЗС-а Јахја Фехратовић тврди да није реч о злоупотреби.

„Транспарент је на улици. Једним делом закачен је за електрични стуб, а другим делом за зграду Бошњачке културне заједнице, дакле није за џамију“, одговора он, избегавајући притом да каже да се ради о објекту који је предвиђен за подучавање најмлађих исламу, а који је пре неколико година донацијом обновила америчка амбасада баш у ту сврху.

Врло брзо, пошто је овај плакат постављен на овом месту, стигле су и негативне реакције по друштвеним мрежама. „Ало!“ преноси неке од њих:

„Јушко Халилиовић: „Брате, мешају вјеру ислам са демократијом, а то су два различита појма. Али они су одавно све што је свето продали за оводуњалучки живот.““

– Илма Изо: „Па могло се и очекивати од њих… Ужас и брука.“

– Решад Плојовић: „Срамота.“

Алтун-алем џамија (џамија са златним алемом – драгим каменом), једна од најлепших грађевина те врсте у Србији и најстарија у Пазару, саграђена је у 16. веку.

БДЗ-у два сигурна мандата!

Бошњачка демократска заједница Санџака је странка иза које стоји муфтија Муамер Зукорлић, и њихови представници заузимају 7. и 13. место на списку кандидата за посланике. Уколико пређу цензус, добиће сигурна два мандата. Иначе, чак 36 кандидата БДЗС-а налази се на листи коју предводи ЛДП.

Плакати и у мешихату

Транспаренти сличне садржине, којима се позива да се гласа за коалицију ЛДП-а и БДЗС-а, окачени су у дворишту Мешихата Исламске заједнице у Србији, коју предводи Зукорлић, као и испред Факултета за исламске студије у центру Новог Пазара. Ова два објекта су такође вакуфско добро.

С. Војиновић / Ало