Вехабије прете држави

hro-vehabije

НАКОН хапшења вехабија И. Ц. (26) и С. П. (31), чланова месџида „Фуркан“, осумњичених да су организовали слање младића из Санџака у Сирију и да су се управо спремали да крену у тамошњи рат, на друштвеним мрежама у понедељак су освануле претње држави и неким политичарима. У непотписаном саопштењу за које се верује да долази из „Фуркана“ на неким порталима позива се чак и на „устанак“.

Аутори овог текста наводе да су „напријатељи Алахове вере ухапсили два брата под изговором тероризма како би заташкали праву истину о терору који долази од стране политичара према сопственом народу“.

– Кад год народ устане и говори против власти, они спроводе акцију против муслимана који успостављају ред на земљи и који се не баве никаквим криминалом – истиче се у саопштењу након кога следе коментари у којима се вређају и оптужују поједини политичари, прети држави и позива на устанак.

У „Фуркану“, међутим тврде да нису никакви терористи и да, како наводе, „само следе Алахов пут“.

Један од вахабија ухапшен је у недељу док се спремао да преко Косова и Метохије крене у Сирију. Ухапшени су до сада, како смо сазнали, управо преко „косовске везе“ у Сирију одвели пет-шест Санџаклија. Иначе, хапшење је у Новом Пазару одмах искоришћено у политичке сврхе, а у одбрану ухапшених стали су, на чуђење многих, и портали блиски верским вођама и политичарима који су сведочили против тих истих вехабија и који су допринели да једна група следбеника учења Мухамеда бин Абдулвахаба, који је у 18. веку основао посебну фракцију у исламу касније названу „вахабизам“, добије вишегодишње затворске казне.

Иначе у покрету вахабија има различитих људи, од истинских верника, који тврде да нису секташи и да само верно следе пут пророка Мухамеда, са кога су, како обично наглашавају, многи скренули узимајући од ислама само оно што им одговара. Ту су и они „предозирани вером“ који би да и друге натерају да мисле, понашају се, облаче и клањају као они. Међу вахабијама су и разне интережџије, који су у покрет ушли да би нешто ућарили и зарадили. Један број ортодоксних криминалаца и терориста који су, попут Мевлуда Јашаревића или оних који су сада у Сирији, спремни да узму „калашњиков“ у руке и пуцају у неистомишљенике, такође, су међу вахабијама.

Министар Расим Љајић залагао се у више наврата за усвајање закона којим би се са пет година затвора кажњавали сви који организују слање ратника из Србије на страна ратишта, а са три године затвора они који одлазе у такве ратове.

АЛ КАИДА

У РАТУ у Сирији, према неким подацима, учествује и око 1.000 добровољаца, махом вехабија, са простора Балкана. Они су тамо отишли из Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе… Многи страхују шта ће бити када се борци који су ратовали под заставом Ал Каиде врате својим кућама.

НОВОСТИ