ОБРАДОВИЋ: СРБИ – ЖРТВЕ ГЕНОЦИДА

srpska delegacija u hagu

БЕОГРАД, 10. МАРТА – Шеф српског Правног тима Саша Обрадовић рекао је на почетку излагања српске стране пред Међународним судом правде у Хагу да су Срби жртве геноцида, иако је и доста Хрвата пропатило током конфликта у Хрватској од 1991. до 1995. године.“Овај случај је прилика за све нас да се подсетимо и на њихову трагедију. Међутим, рат у Хрватској изазвао је тешке патње Срба који су, суочавајући се са сепаратистичким идејама тадашњег државног врха Хрватске, одлучили да оснују сопствени национални ентитет – Републику Српску Крајину“, изјавио је Обрадовић.

Шеф српског правног тима истакао је да оно што се догодило у Хрватској 90 – тих година прошлог вијека не може да се сведе на „поједностављену слику која приказује искључиво извршиоца и искључиво жртву геноцида“.

„У име Владе и народа у Србији, понављам искрено жаљење за све жртве рата и злочина почињених током оружаног сукоба у Хрватској, без обзира на правну квалификацију тих злочина и без обзира на њихово национално и етничко порекло. Свака жртва заслужује поштовање и сећање“, поручио је Обрадовић на почетку уводног говора.

У наставку процеса српски тим ће представити противтужбу Србије за геноцид који је Хрватска починила над Србима на подручју хрватске од 1991. до 1995. године.

У операцији „Олуја“ хрватске снаге су убиле укупно 2.650 и протјерале 340.000 људи.

Војна операција „Олуја“ представља најмасовније и једно од најсуровијих етничких чишћења извршених у ратовима на просторима бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије у којој су 62 одсто жртава били цивили.

СРНА