“Ако Крим буде као Косово, свет ће постати џунгла“

lubomir

Шеф чешке дипломатије Лубомир Заоралек упозорио је да међународна заједница не може да пристане на тезу да ако је допуштено Косово, мора да се прихвати и Крим, зато што би се свет претворио у џунглу у којој више не би важило ништа из међународног права.

„Ако почнемо да употребљавамо аргумент да ако је на Косову настала самостална држава, онда ћемо то толерисати свугде, доспећемо у некакву џунглу, тада неће важити ништа“, упозорио је Заоралек у интервјуу који објављују прашке Лидове новини.

Чешком дневнику Заоралек је казао да поређење Косова и Крима које је употребио председник Чешке Милош Земан није сасвим прецизно, зато што Косово није окупирала никаква супер сила, а на Криму није било насиља.

„У сваком случају, не можемо да кажемо да ако се нешто допустило Косову, а ја тада нисам био за то решење, трпећемо такав процес и на Криму. Тако би могли да кажемо да ако негде прекршимо принципе међународног права, онда то може да се толерише свугде“, казао је Заоралек.

Шеф чешске дипломатије нагласио је да је за Чешку са њеним историјским искуством из 1938. године, када је Хитлерова Немачка добила благослов великих сила да анектира Судете, трећину територије Чешке настањену немачком мањином, а касније је распарчала Чехословачку, такав начин размишљања неприхватљив.

У садашњој кризи око Крима шеф чешке дипломатије као изузетно важно види то да Европска унија говори једним гласом зато што би подељеност омогућила Русији да одмахне само руком.

„Не бих говорио да су мере ЕУ и САД тако безубе како повремено читам. Немамо везане руке… Ако би у Украјини избио оружани сукоб, Европа не би оклевала да уведе санкције. Тешко могу да замислим да Русија сецка комаде Украјине, а ми да даље весело тргујемо“, рекао је Лубомир Заоралек.

 БЕТА